<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37810" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Цветанов си отива. А Борисов ще става още по-бял

31 Май 2019
0 827

Чистенето "до корен", обещано от премиера Бойко Борисов, започна с един от корените на ГЕРБ – Цветан Цветанов. Заместник-председателят на партията вече е история. А самият Борисов ще става още по-бял, коментира за DW Емилия Милчева.

 

 

""

 

 

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ ПОДАДЕ ОСТАВКА ОТ ВСИЧКИ РЪКОВОДНИ ПОСТОВЕ НА ГЕРБ (ВИДЕО)

 

 

Цветан Цветанов подаде оставка от всички постове в ГЕРБ. Коментарът му се съдържаше в прощално изявление във Фейсбук, а коментарът на Бойко Борисов – в прессъобщение на партията. Цветанов благодари на съпартийците си, а Борисов благодари на Цветанов. И така след 13 години работа политическата му кариера набързо приключи, след като заседна в асансьора на „Апартаментгейт“. Именно с това ще бъде запомнен – с шестте апартамента и с асансьора до мезонета, купен на съмнително ниска цена.

 

 

ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ НА ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ ПРЕДИ ОСТАВКАТА (ВИДЕО)

 

 

Оттеглянето му бе очаквано, но ако се беше случило преди европейските избори, щеше да има дестабилизиращо влияние върху партията и резултатите ѝ.В известна степен Цветанов го намеква в прощалното си изявление: „За мен беше важно да запазя хладнокръвие и мълчание по време на кампанията, защото изборната победа беше общата ни морална удовлетвореност от съвместната ни работа през годините“.

 

 

""

 

 

Разните приноси на Цветанов

 

В политическия некролог за Цветанов трябва да се каже, че именно той е човекът, организирал структурите на ГЕРБ. Цветанов пътуваше непрекъснато из страната, срещаше се с партийния апарат и сглобяваше машината, без която не биха били възможни серията победи и трите мандата на ГЕРБ. Извън партийните акламации обаче трябва да се припомни и друго: той бе един от помагачите за овладяване на съдебната система чрез монтиране на зависими и некомпетентни хора. Не само заради „семейната приятелка“, оглавявала преди време Софийския градски съд. И не само заради една реплика на медиен бос от запис, изтекъл през 2012 година: „От него (от Цветанов – б.а.) зависи кой ще остане в прокуратурата, кой ще напредне нагоре и кой ще си отиде". Напускането му обаче не означава, че домогванията срещу Темида ще секнат.

 

 

Неизбежно е сравнението с Христо Бисеров, който през 2013 година подаде оставка като зам.-председател на парламента и като депутат от ДПС, за да не се върне никога повече в политиката. Макар че де юре вече е невинен – оправдан е по всички обвинения: за укриване на данъци, за валутни престъпления и за недекларирани пред Сметната палата пари по сметки в Швейцария. Заради привидно доброволното си оттегляне същата индулгенция ще получи вероятно и Цветан Цветанов. Още повече, че вече бе многократно оневиняван – след разследването за незаконното подслушване в МВР, след отказа за прилагане на СРС срещу приближен антимафиот, след пълната данъчна ревизия от НАП за ония апартаменти.

 

 

ПРЕМИЕРЪТ: ПОНЕСОХМЕ ТЕЖЪК УДАР С ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ, НО МУ ВЯРВАМ

 

 

Краят на една ера

 

Няма да е пресилено да се каже, че с оттеглянето му от политиката за ГЕРБ приключва една ера. Рекапитулацията показва, че Борисов навлиза в нов етап на политическата си кариера, в която значителна част от съратниците му в първите години вече ги няма. Всеки, чието име публично бе замесено в скандал, бе принуден да се оттегли. В това лидерът на ГЕРБ е наистина последователен. И го повтаря още от първия си мандат – всеки, допуснал грешка, която партията не може да понесе, си отива. А досега партията понесе доста „цветановщини", измежду които „шестте апартамента“, оправдани с пари от тъста и тъщата, са само щрих. Онези акции на Цветанов като вътрешен министър още се плащат с парите на данъкоплатците заради присъдите на Европейския съд по правата на човека. Като добавим и платените със същите тези пари часове работа на полицията и прокуратурата плюс последвалите съдебни процеси, завършили с оправдателни присъди, ще се окаже, че ни е струвал доста скъпо. А „октоподите" така и не бяха сразени.

 

 

Вторият човек в ГЕРБ винаги е бил държан под око от Първия – за да не натрупа твърде голяма преднина. Едни телефонни записи по време на първия кабинет на ГЕРБ показаха нездрав интерес на тогавашния вътрешен министър Цветанов към контрабандните канали и конфликт с шефа на митниците, но кой ги помни? Пък и записите не удрят по рейтинга. Ето няколко примера: разговорите, които направиха достояние хомофобски реплики на Борисов, признанията, че е обещал да не закача „Мишо Бирата“, подхвърлянето за главния прокурор: „Ти си го избра".

 

 

""

 

 

Оттук нататък

 

Оставката на Цветанов няма да доведе до възникване на групи за съпротива, чиито опити за домогване до лидерския пост да ерозират партията. Засега Борисов държи здраво и юздите, и шпорите.

 

 

И така излиза, че като един фараон, като един арбитър от последна инстанция Бойко Борисов никога не греши – просто е бил подвеждан от хора, на които е имал прекалено голямо доверие. Постистина, да. И явно върши работа, след като направи възможна алиенацията на Борисов от Цветанов в публичния им образ. Така е, когато вярваме на очите и ушите си.

 

 

Сега ще последват типичните клетви във вярност към Борисов и грамада от камъни върху лошия Цветанов. В резултат от което Борисов ще става още по-бял.

 

 

А Томислав Дончев сигурно вече загрява край стартовата линия за зам.-председателското място.

 

 

Източник: DW

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции