<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37431" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Цигарените фасове са едни от най-големите замърсители на океаните, според доклад

17 Май 2019
0 3385

Когато говорим за замърсяване на околната среда и особено на океаните, сме свикнали да мислим за пластмасовите бутилки, сламките и други подобни продукти. Оказва се обаче, че най-големият източник на замърсяване са цигарените фасове, показва научен доклад за опазване на околната среда, цитиран от healthyfoodhouse.com

 

 

""

 

 

Цигарените филтри са малки по размер, но водят до непоправими щети на океаните и дивата природа, тъй като те се срещат навсякъде, а животните лесно ги поглъщат, предупреждават експертите по околна среда.

 

 

Тъй като цигарената индустрия остава мълчалива по този въпрос, активисти започнха кампания за забрана на цигарените филтри, които са и най-събираният продукт на плажовете в световен мащаб в кампании за почистване.

 

 

""

 

 

5,6 трилиона цигари се произвеждат годишно в световен мащаб и повечето от тях се произвеждат с филтри от целулозен ацетат, а целулозният ацетат е форма на пластмаса, на която са необходими десетилетия, за да се разложи.

 

 

Според доклада на Световната здравна организация (СЗО) филтрите за цигари са създадени през 50-те години от тютюневата индустрия, за да направят пушенето „по-здравословно“. Според Томас Новотни, професор по обществено здраве в Държавния университет на Сан Диего обаче филтрите нямат никаква полза за здравето, а са просто маркетингов инструмент, който се превръща в основен замърсител.

 

 

""

 

 

Според докладите на СЗО хвърлянето на цигара на земята се е превърнало в обичайна и най-честа форма на замърсяване в света. Докладите показват също, че всяка година в света се изхвърлят около 680 милиона килограма тютюневи отпадъци.

 

 

 

Източник: healthyfoodhouse.com

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции