<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=27463" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Цитати от корана в учебник за VI клас предизвикаха скандал

02 Ноември 2017
0 7003

Урок за възникването и разпространението на исляма в учебник за VI клас предизвика обществена реакция, съобщава bTV. Причината: използвани цитати от Корана, според които жената стои по-долу от мъжа, който може да я бие. Като спорни бяха определени и цитатите за джихада.

 

 

„Не можем да цензурираме Корана, по-ранният урок е за християнството, в който става дума за подчиненото положение на жените”, коментира в студиото на „Тази сутрин” доц. Александър Николов, един от съавторите на учебника.

 

""

 

Не може да цензурираме нито Корана, нито Бибилията. Възражението беше, че текстът за джихада е неясен за децата. Но така ученикът може да стигне до мнението, че джихадът е неясно формулиран, а не е свързан конкретно с рязане на глави, аргументира се и друг историк, проф. Христо Матанов. Учебникът не е четиво за самостоятелна подготовка, а има и учители. Може (в час) да се коментира, че не всички писания се възприемат буквално, посочиха историците.

 

„Мюсюлманчетата не искат да влизат в часовете по история, когато се разглеждат тези уроци. После приятелите им започват да странят от тях, започват безвкусни шеги – че са джихадисти, терористи”, посочи в разговора зам.-главният мюфтия Бирали Мюмюн. „Ние сме алармирали министерството (на образованието – б.ред.), тези текстове не могат да дадат реална представа за религията, изкарани са извън контекста. Не са реални тези неща по този начин”, смята той. И препоръча, когато се подготвят тези уроци, да има консултация с мюфтийството.

 

„Не трябва материалът да се отделя от историческия контекст, хората живеят в друга епоха… Християнчетата може по същия начин да се чувстват неловко по време на урока за инквизицията, например”, посочи Матанов. А Николов попита: „Ако не се интерпретират тези неща в училище, къде да се интерпретират? В интернет? По какъв начин?” По думите му „целта ни е била да се сравнят новозаветният текст, който е подобен по съдържание (относно положението на жените – б.ред.), и текстовете в Корана. Да се види, че според тях жената е стояла по-ниско от мъжа (с обяснението – това важи за друга епоха, б.ред.), иначе как ще си обясним движението на феминистките".

 

„Много е важно хората, които преподават, да са добре подготвени и темите, които се преподават, да са много внимателно преценени. Сега при така поставен текст има възможност за много негативни интерпретации. На тази възраст децата нямат възможност за преценка”, каза в отговор Мюмюн.

 

Източник: Segabg.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции