<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29171" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Част III: Птиците не умират сами

15 Март 2018
0 1030

Три седмици след като Българската агенция за безопасност на храните иззе и уби над 100 екзотични птици в нарушение на два закона и пренебрегвайки съдебно решение, стъкменото постфактум "алиби", че сторила това заради две проби с потвърден птичи грип, все повече издиша.

 

Както е известно, в случаи на установен птичи грип, БАБХ е длъжна да уведоми европейските власти, страните членки на ЕС и Световната организация за здравеопазване на животните, но специално за въпросните птици това не е направено, показа проверка на Mediapool. Самата БАБХ твърди, че е го е направила, но документални доказателства за това няма. Което означава, че или агенцията е ликвидирала птиците неоснователно, или действително е открила птичи грип, но крие това от европейските власти. Действията на БАБХ по казуса със злощастно попадналите в България птици разкриват неглижиране на законите и правилата от страна на държавен орган, призван да ги прилага безпристрастно и съвестно.

 

Както е известно, агенцията унищожи животните въпреки определение на Административен съд – София, което спираше изпълнението на заповедта за това. БАБХ все още не е обжалвала съдебния акт, а срокът за това изтече, което на практика означава, че агенцията признава аргументите на съда. Предисторията В нощта срещу 20-ти февруари в Столичния зоопарк пристигнат над 100 птици. Дни преди това птиците и други бозайници са задържани на границата във Видин, защото превозвачът не представя на място документ за превоз на животни. ОДБХ-Видин преценява, че сред птиците има защитени видове и се обръща за съдействие към РИОСВ-Монтана, която потвърждава това и се обръща към Столичния зоопарк, който освен като зоологическа градина е регистриран и като спасителен център. Птиците пристигат и са настанени в зоопарка в София за "установяване на видовия състав". За целта се води официална кореспонденция между зоопарка и РИОСВ- Монтана. Птиците пребивават там до понеделник, 26 февруари, снабдени с необходимата маркировка – пръстени – и отделени от останалите обитатели на зоопарка под карантина. Първоначално се смята, че птиците пристигат от Белгия.

 

Междувременно се появява собственикът им и представя документи, според които те са закупени от Унгария. В петък, на 23 февруари, БАБХ-София издава заповед за умъртвяването им. В документа няма мотиви и изясняване на фактическата обстановка по случая. Директорът на зоопарка обжалва заповедта пред Административен съд – София. На 26 феврурари около обед Областната дирекция за безопасност на храните – град София иззема животните, за да ги евтаназира. И го прави два часа по-късно. "Операцията" е ръководена лично от началник отдел "Защита на животните" към ОДБХ-София д-р Емил Славев. Първоначално от БАБХ твърдят, че ще вземат проби от птиците поради съмнения за птичи грип, защото в "Белгия има епидемия". Когато става ясно, че птиците идват от Унгария, БАБХ заявява, че епидемия имало и там. Според статистиката на Международното бюро по епизоотиите нито в Унгария, нито в Белгия има птичи грип от лятото на миналата година. Проби така и не се вземат, а веднага след евтаназията БАБХ не отричат това.

 

Нещо повече – часове след умъртвяването, на официален писмен въпрос защо проби не са взети, отговорът на агенцията гласи: "защото птиците могат да бъдат скрит преносител". Междувременно скандалът се върти из медиите и БАБХ постфактум обявява, че проби са взети и птичи грип е открит при две от птиците. Осуетяване на съдебно решение или престъпление по служба Действията на БАБХ обаче са в пряко противоречие със съдебно определение. Според определение по дело 2053 в Административен съд – София град (АССГ) умъртвяването на животните е спряно още в петък следобед (23 февруари), няколко часа след като Столичният зоопарк подава жалбата срещу ОДБХ-София. Справка в деловодството на съда сочи, че в петък в 16.45 ч. решението е изпратено до агенцията в София. Въпреки това обаче в понеделник, вместо да обжалва, каквито са правилата, ОДБХ-София конфискува птиците и ги убива. От БАБХ твърдят, че не са получили факса. Според документите в съда БАБХ са известени, защото номерът на факса е подаден от именно от агенцията. Заради статуса на изпратения факс обаче – "без отговор", съдът изпраща и писмена призовка до Софийския зоопарк и БАБХ.

 

Повече прочетете ТУК

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции