<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=45912" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Шест организации искат оставката на Данаил Кирилов заради "независимия" прокурор

13 Декември 2019
0 1020

Шест експретни неправителствени организации поискаха оставката на министъра на правосъдието Данаил Кирилов, пише Свободна Европа. Това са „Антикорупционен фонд“, „Български адвокати за правата на човека“, „Български институт за правни инициативи“, „Български хелзинкски комитет“, Фондация „Институт за пазарна икономика“ и „Програма достъп до информация“.

 

Повод е идеята за "независим прокурор", избиран от прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС), който да разследва главния прокурор.

 

ДАНАИЛ КИРИЛОВ "ДЖУРКА" ВКС С "БЯЛ ХАКЕР" (ВИДЕО)

 

„Предложените от правителството промени в Наказателно-процесуалния кодекс за „независим прокурор“ са имитация с политически ефект, а не съобразяване с препоръките на Венецианската комисия за въвеждане на работещ механизъм за независимо и ефективно разследване на главния прокурор“, се казва в отворено писмо до премиера Бойко Борисов.

 

Там се посочва още, че законопроектът на министър Кирилов е не просто „правно неиздържан“, но и не съотвества с отрицателното становище на Венецианската комисия, относно предишното предложение за промени, които включваха възможност за разследване и освобождаване както на главния прокурор, така и на председателите на върховните съдилища.

 

СЪДЕБНАТА РЕФОРМА НА БОРИСОВ Е НЕВЪЗМОЖНА, ОБЯВИ ВЕНЕЦИАНСКАТА КОМИСИЯ

 

Организациите припомнят многократно изразяваните от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) и Венециалнската комисия становища, че разследването на главния прокурор трябва да се извършва от лица и органи, които са йерархично и организационно зависими от него.

 

 

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции