<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32347" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ще обясни ли Цецка Цачева кризата с Търговския регистър?

16 Октомври 2018
0 1595

Българската стопанска камара изпрати писмо до министъра на правосъдието Цецка Цачева с настояване да разясни на обществото защо една от най-важните информационни система в държавата – Търговския регистър – отново е пред криза.

 

 

 

След като през август регистърът бе извън строя близо три седмици, като блокира работата на огромен брой фирми, сега отново се очертава проблем, който изобщо не би трябвало да се допуска. Преди дни стана ясно, че наличната памет е на свършване и че едва сега се прави спешна общестевена поръчка за осигуряване на още дисково пространство.

 

 

"Неприемлива и опасна е тезата, че Агенцията по вписванията (която отговаря за регистъра, бел. ред.) не знае какво е техническото състояние на дисковите масиви, на които съхранява данните от поверените ѝ за администриране регистри, още по-малко, че не е била длъжна да предвиди и управлява риска от настъпване на технически дефект", коментират от БСК. Ето пълния текст на писмото, адресирано до министър Цачева с копие до Габриела Козарева, която наскоро оглави Агенцията по вписванията:

 

 

УВАЖАЕМА Г-ЖО ЦАЧЕВА,

В продължение на 19 дни, в периода 9-27 август 2018 г., станахме свидетели на безпрецедентен срив в работата на Търговския регистър, който на практика доведе до преустановяване на услугите, предоставяни на потребителите на регистъра, и затрудни изключително много оперативната им дейност. Този срив беше предшестван от редица проблеми във функционирането на регистъра, в т.ч. и в резултат на редица законодателни изменения, довели до разширяване на кръга от документи, които следва да бъдат обработвани и оповестявани в Търговския регистър.

 

 

В продължение на няколко поредни години се наблюдава и забавяне от над една година при обработката на заявления за обявяване на годишни финансови отчети. В своя позиция (https://www.bia-bg.com/standpoint/view/24522/) от 27.08.2018 г. БСК настоя за публично оповестяване на причините, довели до срива на регистъра, и съответните мерки, които ще бъдат предприети за гарантиране на сигурната и безаварийна работа на държавните информационни масиви. За наше съжаление, и към настоящия момент липсва отговор на поставените въпроси.

 

 

Публикуваната на 12.10.2018 г. от Агенция по вписванията документация по процедура (https://www.registryagency.bg/bg/prol-nakupuvacha/protseduri/nadgrazhdane-na-sshestvuvashite-diskovi-masivi-za-/) за договаряне без предварително обявление за закупуване на допълнително дисково пространство в спешен порядък, допълнително засилва притесненията на бизнеса, че нормалното функциониране на регистъра не е обезпечено, и сме изправени пред реална опасност от нов срив.

 

 

Изключително смущаващи са твърденията, с които се аргументира Решението за откриване на процедурата, че спешната потребност от допълнително дисково пространство не е резултат от действия и бездействия на АВ  и че към датата на първия срив на дисковите масиви Агенцията не е могла и не е била длъжна да знае, че такова събитие от изключителен характер предстои, респективно – че същото ще наложи спешно възлагане на поръчка за осигуряване на допълнително дисково пространство. Неприемлива и опасна е тезата, че Агенция по вписванията не знае какво е техническото състояние на дисковите масиви, на които съхранява данните от поверените ѝ за администриране регистри, още по-малко, че не е била длъжна да предвиди и управлява риска от настъпване на технически дефект.

 

 

Оставяме без коментар, че за обосноваване на мотивите за избор на вида на процедурата, на първо място са посочени „публикации в медиите“. Силно притеснително е и посоченото в Решението изявление, че в рамките на около 20 календарни дни дисковото пространство в Информационен център ще свърши, а в Резервен информационен център това ще се случи в рамките на около 14 календарни дни, което ще доведе до спиране на базите данни на регистрите и спирането на функционалностите предоставяни от регистрите, както и спиране на работа на цялата ИТ инфраструктура на Агенцията. Подобна информация по никакъв начин не е публично комуникирана и създава подозрения, че управлението на процесите в АВ е крайно хаотично и непрозрачно и, в крайна сметка – генерира несигурност и непредвидимост за бизнеса.

 

 

Опасяваме се, че в посочените кратки срокове, дори и при успешно проведена процедура за избор на изпълнител, функционирането на информационните регистри ще е изложено на голям риск. В тази връзка, още веднъж настоятелно призоваваме да бъдат оповестени всички причини, довели до срива на Търговския регистър, както и мерките, които ще бъдат предприети за обезпечаване на неговото функциониране.

 

 

Източник: Сега

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции