<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=54638" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ще спечели ли Фейсбук нов мандат за Тръмп?

27 Януари 2020
0 800

Собственикът на Фейсбук Марк Зукърбърг ще се опита да помогне за преизбирането на Доналд Тръмп за втори мандат начело на САЩ. Това заяви бившият държавен секретар Хилъри Клинтън. Тя нарече Зукърбъг “авторитарен” и намекна, че организацията за преизбирането на Тръмп догодина вече е започнала.

 

През 2016 г. Клинтън загуби изборите от Тръмп. Впоследствие стана ясно, че социалните мрежи са изиграли сериозна роля за спечелването на вота. Разкритията около британската фирма Кеймбридж Аналитика показаха, че милиони потребители са били “таргетирани” с определени съобщения, за да се повлияе на решението им за кого да гласуват. Най-често това се е случвало с манипулативна и нарочно поднесена информация.

 

Как с помощта на Фейсбук и Гугъл милиардери и приятели на Тръмп повлияха на референдума за Брекзит

 

Хилъри Клинтън отдава сериозна част от причините за загубата си на социалните мрежи. В интервю за изданието TheAtlantic тя заявява: “Според мен те нарочно си измислят аргументи за свободата на словото и изразяването, но всъщност печелят от това и гледат само своя комерсиален интерес”.

 

Фейсбук предизвика сериозна вълна от недоволство с решенеито да даде възможност на политици да пускат откровени лъжи, плащайки си за това съдържание, отблеязва TheIndependent. Високопоставени служители на компанията се опитват да оправдаят тази практика с аргумента, че това е свобода на словото.

 

Фейсбук е глобен с над 500 хил. евро заради скандала с Кеймбридж Аналитика

 

Според Клинтън Фесйбук не просто иска да преизбере Тръмп, а ще го направи. Според нея Зукърбърг е бил убеден по някакъв начин, че за него ще е по-добре, ако не влиза в конфликт с президента на САЩ.

 

Наскоро Зукърбърг призна, че е вечерял с Тръмп в Белия дом на среща, която не бе обявена публично. Той обясни, че двамата говорили за различни неща като “теми, за които четете в новините”. По думите на Клинтън двамата имат много сходни виждания за това какво са факти и какво – мнение. 

 

Източник: TheIndependent

 

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции