<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28225" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

“Юлен”: Протестиращите да отидат в Банско и да видят, че туристите не се интересуват от акциите им (видео)

05 Януари 2018
0 2749

Фирма “Юлен” е вложил 76 милиона лева в Банско за изграждането на спортната инфраструктура. Освен това всяка година плаща около 400 хиляди лева концесионна такса. Това обяви маркетинговият директор на концесионера „Юлен” Иван Обрейков пред NOVA. Той, заедно с адвоката на компанията – Петър Петров, отхвърлиха твърденията на еколозите, че имат намерение да изградят инфраструктура и места за 40 хиляди легла.

 

Те заявиха, че от ски центъра нагоре „Юлен” има право да изгражда единствено спортно-техническа инфраструктура. Според тях на около 35 процента от трасето на бъдещия втори лифт няма дървета, а поляни.

 

&#8220;Юлен&#8221;: Протестиращите да отидат в Банско и да видят, че туристите не се интересуват от акциите им (видео)

 

Според тях няма да има нови ски писти, а само и единствено втори лифт. От „Юлен” заявиха, че изграждането на спортни съоръжения на територията, която им е дадена на концесия и е в картата на ЮНЕСКО, не е забранено. Един от представителите на компанията обвини еколозите, че са „се заклели да пречат на всеки един от проект, който се случва в България”. Той не изключи възможността твърденията на вицепремиера Валери Симеонов, че протестиращите са платени от външни сили, да са верни.

 

„Протестиращите еколози да отидат в Банско, там в момент осем-девет хиляди души прекарват прекрасно, карат ски и не се интересуват от това, което се случва на жълтите павета, но чакат на опашка“, призоваха те. Според тях акцията е защото „Някои искат да си почнат предизборната кампания”.  Той отрече компанията да е монополист и припомни, че „Юлен” няма монопол над Борово, Пампорово и Добринище. 

 

www.vbox7.com/play:c8b7b4a116

 

&#8220;Юлен&#8221;: Протестиращите да отидат в Банско и да видят, че туристите не се интересуват от акциите им (видео)

 

Контрапротест в подкрепа на намеренията на ски концесионера “Юлен” да изгради втори кабинков лифт в курорта излезе паралелно на международния път Е-79 край Симитли и предизвика блокада, задръстване и затруднения за преминаващите автомобили. Според участниците в него новите ски съоръжения са нужни за развитието на региона и зимния туризъм в България, а екозащитниците бранят чужди интереси. Кои обаче, отново не се разбра.

 

Според кмета на Банско Георги Икономов притесненията на природозащитниците не били състоятелни. Той обяви още, че за 11 януари е насрочен национален протест на скиори в София в защита на “Юлен”. За същия ден в столицата е планиран следващият голям протест в защита на Пирин

 

&#8220;Юлен&#8221;: Протестиращите да отидат в Банско и да видят, че туристите не се интересуват от акциите им (видео)

 

От министерството вече обясниха, че евентуалните промени в плана за управление на националния парк не дават право на строителство на каквито и да е сгради. Проектът разрешава строителство само в 2% от парка в ски зоната в Банско и още 0.6% в ски зоната в Добринище „Протестът е нормална форма. Това е част от демокрацията”, казва министърът на екологията Нено Димов. Протестиращите са категорични, че недоволството ще продължи.

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции