<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39508" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Абсолютно е забранено погребването на прасета при незащитени подземни води

30 Юли 2019
0 948

Абсолютно е забранено погребването на прасета при незащитени подземни води. Това каза пред БНР експертът по хидрология и дългогодишен ръководител на дирекция "Управление на водите" в Министерството на околната среда и водите Асен Личев.

 

 

ИЗВЪНРЕДНИ МЕРКИ СРЕЩУ ЧУМАТА: ВОЕННА ПОЛИЦИЯ В КЛАНИЦИТЕ И 20-КИЛОМЕТРОВА САНИТАРНА ЗОНА (ВИДЕО)

 

 

""

 

 

Експертът бе категоричен, че африканската чума по свинете е вирус, който е много устойчив и в свинските трупове. "Независимо че са ликвидирани, той продължава да живее в тях. Трябва да се използват подходящи дезинфекционни средства, за да се инактивира в околната среда, включително и във водата", каза още Личев. 

 

 

ИМА ЛИ ОПАСНОСТ ОТ СВИНСКИ ЧЕРНОБИЛ У НАС ?

 

 

Той предлага Министерство на здравеопазването и МОСВ да създадат мрежа от одобрени депа, които да са готови да приемат опасните животински отпадъци не само от прасета, но и от други животни.

 

 

""

 

 

"Като страна от ЕС имаме да спазваме 2 регламента на ЕС, които са със силата на закони у нас. Единия третира унищожаването на странични животински продукти, в случай на проява на болест. Там изрично е казано, че в случай, че компетентният орган откаже транспорта на труповете до най-близкото предприятие за изгаряне, чак тогава се преминава към загробване, изгаряне на място, на клади и така нататък", каза още Личев.

 

 

 

Източник: БНР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции