<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38695" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Динко 2: Не ща ...

Абсурд: „Православен джулай“ правят в Каварна (видео)

30 Юни 2019
0 4050

Местната управа в Каварна е решила да обедини обичаят „Джулай морнинг“, повлиян от хипи движението, с традициите на православната църква. Затова на 1 юли там ще се проведе „Православен джулай“, пише "Фрог нюз".

 

 

""

 

 

Предвидени са „Празнична вечерня“, „Литийно шествие“ и „ Празнична литургия“. Шествието и литургията в древната църква край Каварна щели да се осъществяват с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

 

 

 

Официалната позиция на Варненската и Великопреславска митрополия обаче е, че “Митрополит Йоан не е давал благословение за подобно название”. На страницата на митрополията има и съобщение за събитието: “Вечерта на 30 юни от 17 ч в храм “Успение Богородично” в Каварна ще се отслужи вечерня с акатист към св. св. Козма и Дамян и към св. Йоан Рилски” (на 1 юли се чества и пренасянето на мощите му- б.р.).

 

 

КАЛЕКО АЛЕКО ПОСРЕЩА ДЖУЛАЙ МОРНИНГ

 

 

По традиция именно на родното Черноморие се събират много хора, за да посрещнат изгрева на 1 юли. А името на празника идва от едноименната песен „Джулай морнинг“ на "Юрая Хийп“ от 1971 г.  Обикновено на „Джулай морнинг“ се организират и много рок концерти. Тази година в Камен бряг се организира точно такъв концерт, на който звездата е вокалът на групите „Рейнбоу” и „Дийп Пърпъл” Джо Лин Търнър. Група „Ахат” също ще са на сцената.  

 

 

ЗАБРАНИХА РОК ФЕСТИВАЛ, БИЛ ОПАСЕН ЗА РОМИТЕ (ВИДЕО)

 

 

Чудно е как ще се съвмести православието с хипи традицията, още повече, че някои свързват „Джулай Морнинг“ с езическите обреди. Каварненци отсега се чудят дали хората, повлияни от хипи движението, ще се прегръщат и целуват, както обичайно, или ще се кръстят.

 

“Не знам кой е измислил този плакат и самото название “православен джулай”. Джулаят обаче е хипарски празник и никой не го свързва с православието. Пълен абсурд е, това може да го измисли само един атеист. Това е оксиморон. Не знам кой е авторът, но е добре да се разбере”, коментира  Цонко Цонев, бивш кмет на Каварна и един от идеолозите на Джулая край Камен бряг.

 

 

Източник:Фрог нюз

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции