<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37362" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Неизвестни з...

Австралиецът, осъден за убийството на студента Андрей Монов, е в болница заради гладна стачка (видео)

16 Май 2019
0 6764

Австралиецът Джок Полфрийман, осъден за убийството на студента Андрей Монов, е в болницата на Централния софийски затвор след като е обявил гладна стачка, съобщава Dir.bg.

 

 

 

""

 

 

Жестокото убийство на 20-годишния Андрей Монов, син на психолога и бивш депутат Христо Монов, бе извършено на 28 декември 2007 г. в центъра на София. Студентът бе намушкан с нож в гърба.

 

 

""

 

 

Три съдебни инстанции потвърдиха 20-годишната присъда на чужденеца, като Върховният касационен съд се произнесе окончателно в края на юли 2011 г. Полфрийман бе признат за виновен и за опит за убийство на приятеля на Монов – Антоан Захариев.

 

 

През 2013 г. от департамента на главния прокурор на Австралия бе изпратено предложение до главния прокурор Сотир Цацаров за трансфер на Джок Антъни Полфрийман. Предложено бе осъденият да бъде предаден на австралийските власти, за да изтърпи наложеното му наказание там. Тогава от прокуратурата съобщиха, че при изпълнение на наказанието, лишеният от свобода е извършил множество нарушения, за които е наказван многократно от затворническите власти. Затова и Цацаров отказа трансфера.

 

 

На 21 април Джок Полфрийман е отказал да се храни в знак на протест срещу „несправедливо отношение“ от страна на ръководството на затвора и на българското правителство в отговор на работата му, свързана с правата на човека, докато е в килията.

 

 

ОТСТРАНИХА ПОЛФРИЙМАН ОТ "ЧОВЕК НА ГОДИНАТА", НОМИНАЦИЯТА ЗА СДРУЖЕНИЕТО МУ ОСТАВА

 

 

Преди 7 г. австралиецът създал профсъюз на осъдени, който се бори с корупцията в системата. Асоциацията му помагала на затворници да преразглеждат делата си при предполагаема несправедлива присъда в български и европейски съдилища. Тази дейност му спечели и номинация през 2015 година за наградата "Човек на годината" на Българския хелзинкски комитет.

 

 

Заедно с Полфрийман ние от "Господари на ефира" също бяхме номинирани за наградата, заради кампанията ни за създаване на Зоополиция. Тогава ние категорично отказахме да бъдем част от класацията с човек, излежаващ присъда за убийство. След сериозното обществено недоволство към номинацията на Джок Полфрийман за "Човек на годината" 2015, Българският хелзинкски комитет отстрани австралиеца. 

 

 

НЕ УЧАСТВАМЕ В "ЧОВЕК НА ГОДИНАТА", АКО В КЛАСАЦИЯТА Е И ПОЛФРИЙМАН

 

 

Тази седмица Полфрийман е преместен от затвора в Казичене в болницата на Централния затвор в София.

 

 

БЪЛГАРСКИ ХЕЛЗИНКСКИ КОМИТЕТ В ТЕСНИ ВРЪЗКИ С ПОЛФРИЙМАН?

 

 

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции