<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41650" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Австралийски вестници протестираха за свобода на словото с почернени страници

21 Октомври 2019
0 482

Най-големите австралийски ежедневници излязоха с почернени първи страници в понеделник в знак на протест срещу ограничаването на свободата на словото от страна на властите, пише "Свободна Европа".

 

 

Топ конкурентите на вестникарския пазар News Corp Australia и Nine, които издават най-тиражните ежедневници, включително The Daily Telegraph, The Australian и The Sunday Morning Herald, закриха с черно мастило думи от водещите си статии, наподобявайки закриването на информация върху публикувани чувствителни документи.

 

 

Протестът, наречен "Правото ви да знаете" е насочен срещу Закона за националната сигурност, който според журналистите задушава репортерството и създава „култура на тайна“ в Австралия. Правителството заяви, че подкрепя свободата на печата, но "никой не е над закона".

 

 

През юни полицейски претърсвания в Австралийската медийна корпорация (ABC) и редакции на News Corp Australia предизвикаха силна обществена реакция. Медийните организации заявиха, че те са били предизвикани заради статии, базирани на информации от вътрешни източници по обвинения във военни престъпления и за предполагаем опит на правителствена агенция да шпионира австралийски граждани.

 

 

Протестът на първите страници е демонстрация срещу склонността на правителството да задържа информация с обяснение за защита на националната сигурност, съобщава Асошиейтед прес. Конкурентни медийни групи се обединиха в борба за свободата на печата през юни, след като полицията обискира дома на журналист в Сидни, в търсене на изтекли правителствени документи, послужили за основа на статии, неблагоприятни за управляващите.

 

Днешните публикации задават на читателите въпроса: "Когато правителството крие истината от вас, какво прикрива?".

 

 

Copyright: Радио Свободна Европа/Радио Свобода © 2019 RFE/RL, Inc. Всички права запазени.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции