<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=54764" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: „Африканска...

Австралия обяви извънредно положение за региона на Канбера, заради бушуващи пожари (видео)

31 Януари 2020
0 908

Властите в австралийската столична територия (ACT) обявиха извънредно положение, тъй като на юг от Канбера бушуват огромни пожари.

 

“Това е най-голямата заплаха от пожари на територията от близо две десетилетия”, заявиха властите.

 

Австралия обяви извънредно положение за региона на Канбера, заради бушуващи пожари (видео)

 

Основният пожар в южната част на територията гори на площ от над 18 500 хектара, като жителите в предградията на Канбера бяха призовани да “останат нащрек” за възможна евакуация.

 

ОПОСТУШИТЕЛНИ ПЛАМЪЦИ ПРЕОДОЛЯХА 200-МЕТРОВА СКАЛА В АВСТРАЛИЯ (ВИДЕО И СНИМКИ)

 

“Изправени сме пред най-тежката заплаха от пожари след опустошителните такива през 2003 година и в момента няма по-голям приоритет за властите освен справянето с проблема”, каза главният министър Андрю Бар пред репортери в петък.

 

През 2003 г. пожарите в предградията на Канбера убиха четирима души, раниха още 500 души и разрушиха 470 домове. Подобни метеорологични условия бяха регистрирани в петък, съобщиха властите.

 

Бар предупреди, че пожарите “могат да станат неконтролируеми”, тъй като температурите са се покачили до 40 градуса. Огънят се подсилва от силните ветрове. Той каза, че най-лошите условия са южно от района на Тугеранонг, на 20 минути път с кола южно от Канбера.

 

Австралия обяви извънредно положение за региона на Канбера, заради бушуващи пожари (видео)

 

Той добави, че извънредното положение, което дава допълнителна сила и ресурси на властите за справяне с кризисната ситуация, ще остане в сила “докато Канбера е изложена на риск”.

 

И ДЪЖДОВЕТЕ НЯМА ДА СПРАТ ПОЖАРИТЕ В АВСТРАЛИЯ

 

 

 

Пожарите бушуват близо до града от седмици, като миналия четвъртък летището на Канбера беше затворено, след като един от пожарите заплаши да навлезе в периметъра му. Три американски пожарникари загинаха в същия ден, след като самолетът им се разби в района на Снежните планини.

 

 

По-рано тази седмица снимки на червеното небе от пожарите в района добиха популярност социалните медии. Това подтикна властите да отправят предупреждения, след няколко съобщения за хора, шофиращи в близост до активните пожарни зони, за да правят снимки.

 

“Искам да подчертая, че “бедствените туристи” не са добре дошли, тъй като този огън се приближава с опасна скорост”, каза Бар.

 

ВИДЕОЗАПИС ОТ ТЕРМОКАМЕРА РАЗКРИВА МАЩАБА НА ОГНЕНИЯ АД В АВСТРАЛИЯ (ВИДЕО)

 

 

Австралия обяви извънредно положение за региона на Канбера, заради бушуващи пожари (видео)

 

От септември насам вследствие на пожарите в Австралия са загинали най-малко 33 души, унищожени са хиляди домове и над 11 милиона хектара земя са обгорени.

 

Източник: BBC

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции