<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88613" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ФИФА и УЕФА п...

Агенцията по вписванията отряза мераците на Боби Михайлов да се върне начело на БФС

05 Май 2021
0 2169

Агенцията по вписванията излезе с категоричен отказ да впише Борислав Михайлов като президент на Българския футболен съюз. Това е факт след писмото от ФИФА и УЕФА, които изразиха недоумение как е възможно бившият вратар да е в оставка година и половина, след което да я оттегли и да се върне начело на родния футбол.

ФИФА и УЕФА поискаха обяснение за оттеглената оставка на Боби Михайлов (писмо)

Михайлов обяви, че се връща и оттегля подадената оставка, когато се разбра, че Димитър Бербатов се кандидатира за президент на БФС на насрочения извънреден конгрес на федерацията на 25 юни. След странните действия на бившия вратар обаче се заговори, че нов президент може да има едва през февруари 2022 г., когато е редовният конгрес.

Агенцията по вписванията отряза мераците на Боби Михайлов да се върне начело на БФС

Сега с новината от Агенцията по вписванията обаче по всичко изглежда, че ще има извънреден конгрес. Държавните експерти са категорични, че Уставът на футболния съюз не допуска по никакъв начин оставката на президента да бъде оттегляна и то от самия него.

Според Агенцията по вписванията оттеглянето на оставката на президента би означавало, че на практика Изпълкомът може по всяко време да подменя волята на Конгреса относно това кое е лицето, избрано за президент, като многократно определя различни лица да изпълняват посочените функции.

Ето какво пише в част от решението на Агенцията по вписванията:

“Уставът не допуска процедура по оттегляне на оставката. Подобно действие, би създало правна несигурност у всички трети лица относно това кое е лицето, овластено да представлява сдружението и да изпълнява останалите функции на президент, вменени с устава. Допускането, че една оставка може да бъде оттеглена означава, наред с действията по промяна на пръвоначалното определените първи вицепрезидент и вицепрезиденти, избрани в изпънение на нормата на чл. 48, ал. 3 от устава, води до извода, че на практика ИК може по всяко време на подменя волята на конгреса относно това кое е лицето, избрано за президент, като многократно определя различни лица да изпълняват посочените функции.

Извън това, следва да се посочи, че приложения протокол от заседанието на ИК не е изготвен в съответствие с изискванията на чл. 50,  ал. 6 от устава на БФС, доколкото не е подписан от всички членове, присъствали на заседанието.

Поради това и на основание чл. 24 във вр. С чл. 21, т.5 от ЗТРРЮЛНЦ постанових отказ по заявление рег.№202104291445050 от 29.04.2021″

Борислав Михайлов има 7-дневен срок да обжалва.

Във видеото горе можете да видите подробния коментар на нашия репортер Дани Йорданов по темата с внезапно “завърналия се” шеф на футболния ни съюз.

Източник: dsport.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции