<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85304" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Има ли "бълга...

Агенцията по лекарствата опроверга министър Ангелов: Няма починал у нас след поставена ваксина!

12 Март 2021
0 1710

Твърдението на здравния министър проф. Костадин Ангелов, че в България е имало смъртен случай след поставена ваксина срещу Covid-19, беше опровергано от директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. В същото време главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че няма информация за такъв случай, пише “Булевард България”.

На брифинга на Националния оперативен щаб в четвъртък Ангелов каза, че преди повече от месец у нас е имало смъртен случай няколко дни след поставяне на доза от препарат, различен от AstraZeneca. „Нямаме доказателства, че това се дължи на ваксината“, добави той.

В интервю за БНТ  Богдан Кирилов каза, че няма такъв потвърден случай. В сутрешния блок на Нова Кунчев обяви: “Предполагам, че министърът искаше да даде пример, че след ваксинацията може нещо друго да се случи. Не знам за какъв смъртен случай говори той“.

Доц. Кунчев: Не можем да спрем партидата AstraZeneca, по-голямата част вече е използвана (видео)

„Ние сме заинтересовани системата за нежелани реакции да работи. Всеки може да съобщи за такава реакция. Имаме малко над 830 съобщения на база на 305 хиляди направени ваксини. Много или малко са това? Нормално – сравнимо е с другите ваксини. Над 95% са лека болезненост, леко втрисане, грипоподобни симптоми. По време на клиничните тестове на AstraZeneca в Бразилия имаше случай на тежка нежелана реакция, който се оказа счупена ръка, но те са длъжни да го разследват“, добави здравният инспектор.

Агенцията по лекарствата опроверга министър Ангелов: Няма починал у нас след поставена ваксина!

България продължава да използва проверяваната партида на AZ/Oxford, която бе спряна в няколко страни заради търсене на евентуална връзка със случаи на тромбоза в Австрия и Италия. Такава на този етап не е доказана. 10 от 17 държави, които са получили тази партида, все пак решиха превантивно да преустановят употребата ѝ – Румъния, Исландия, Австрия, Люксембург,  Естония, Литва, Латвия, Дания, Норвегия и Италия.

Според Ангел Кунчев – над 90% от партидата е приложена у нас. „Аз не виждам нищо страшно. Европейският регулатор ЕМА се занимава със случая и казва, че не вижда причинно-следствена връзка. В голямата си част тази партида е използвана, така че по-скоро ще има някакво психологическо въздействие върху хората, ако я спрем“.

Той каза, че всеки, който иска да провери с каква партида на AZ е направена ваксината му, може да го види на картончето, дадено му след имунизацията, или да се обади на личен лекар.

Във видеото можете да гледате интервюто на Богдан Кирилов за БНТ тази сутрин.

Източник: “Булевард България”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции