<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40168" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Амазонската джунгла не може да бъде възстановена, след като веднъж изчезне

25 Август 2019
0 6303

Амазония гори. Тази година в Бразилия е имало над 74 000 пожара и близо 40 000 пожари в Амазонската джунгла, според Бразилския национален институт за космически изследвания, цитиран от theatlantic.com.

 

Това е най-голямата скорост на изгаряне от началото на воденето на статистиката през 2013 г. Токсичният дим от пожарите е толкова интензивен, че тъмнината сега пада часове преди слънцето да залезе в Сао Пауло, финансовата столица на Бразилия и най-големия град в Западното полукълбо.

Пожарите са привлекли вниманието на цялата планета. Това е най-големият и най-разнообразният тракт на тропически гори в света с милиони видове и милиарди дървета. Той съхранява огромно количество поддържащ планетата въглероден диоксид и произвежда 6% от кислорода на Земята.

 

Така че амазонските пожари, които горят от седмици, изглеждат като мощен символ на безразличието на човечеството към унищожаването на околната среда, включително и към климатичните промени.

 

Но изменението на климата не е основната причина за пожарите. За разлика от, да речем, повечето калифорнийски пожари, които са предизвикани случайно и след това засилени от климатичните промени, амазонските пожари изобщо не са "диви". Те не започнаха от удар на мълния или електропровод: Те бяха запалени. 

 

Източник: theatlantic.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции