<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37549" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Американец, лежал невинен 45 години в затвора, ще получи 1,5 милиона долара (снимки)

22 Май 2019
0 8433

Американец, прекарал 45 години в затвора за убийсто, което не е извършил, ще получи 1,5 милиона долара като обезщетение за съдебната грешка, предаде CNN.

 

 

""

 

 

73-годишният Ричард Филипс е осъден на доживотен затвор през 1972 г. за убийство, но винаги е твърдял, че е невинен. Съдът го признал за виновен въз основа на свидетелски показания, оказали се лъжливи. След като друг мъж признава, че е извършил убийството, Филипс вече е оправдан и беше освободен от затвора през март миналата година.

 

 

""

 

 

Сега от Прокуратурата в Мичиган обявиха, че Филипс ще получи 1,5 милиона долара като компенсация за времето, прекарано зад решетките. Филипс има право на до $ 50,000 за всяка година, в която е бил затворен, според Закона за компенсиране на незаконното лишаване от свобода в Мичиган.

 

 

"Това е страхотна новина. Макар че това обезщетение няма да върне 45-те години, в които той несправедливо е служил в затвора, искрено се надявам, че той ще му донесе заслужен щастлив живот“, каза в изявление прокурорът на окръг Уейн Ким Уорт.

 

 

 

Филипс е освободен през 2018 г. след намесата на програма на Университета на Мичиган, която цели да коригира съдебни грешки. Според експертите от програмата никой друг осъден по погрешка на доживотен затвор в САЩ не е прекарал толкова време зад решетките.

 

 

""

 

 

След освобождаването си Филипс започва са продава картините, които е рисувал в затвора, и печели от тях хиляди долари.

 

 

""

 

 

Ричард Филипс заяви, че след като получи обезщетението ще пътува и ще се радва на живота.

 

 

През 2016 г. в щата Мичиган беше създаден фонд, от който жертвите на съдебни грешки получават по 50 000 долара за всяка година, прекарана по погрешка зад решетките. В случая на Филипс, който е бил осъден и на 15 години за грабеж, са били отчетени само 30 години. Щатът Мичиган ще обезщети с 780 000 долара и Нийл Редик, излежал близо 16 години за сексуално посегателство срещу малолетен, което не бил извършил.

 

 

Източник: CNN 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции