<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=62789" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ангелкова: Очакваме активен сезон от 1 юли, почивайте в България!

28 Април 2020
0 313

Планира се активният летен туристически сезон у нас да започне на 1 юли. Това обяви на брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова, която призова българите да почиват в страната тази година, за да подкрепят родния бранш и родната икономика.

Тази сутрин тя внесе яснота какви мерки са набелязани за справяне с кризата в туризма след проведената видеоконференция на високо ниво с ресорните министри от държавите членки на ЕС.

Коронавирус: ще ходим ли това лято на море в България?

Министърът посочи зключително тежката и безпрецедентна криза, в която се намират туристическите сектори в ЕС и по света. Ангелкова настоя за обединени усилия между правителство, местни власти и бизнес, за да отстояват интересите на страната, но и с оглед максимално бързото възстановяване след кризата.

По нейните думи, е предложено да се създаде компенсационен фонд при пътувания, който да подпомогне осигуряването на ликвидност на операторите и защита на потребителите.

„Предложихме да се създаде т.нар. Европейски компенсационен фонд при пътуванията, който да подпомогне осигуряването на ликвидност на туроператорите и да гарантира защитата на потребителите“, каза тя.

С това нейно предложение са се съгласили колегите ѝ министри от Гърция, Италия, Испания,Франция, Малта, Кипър, Румъния, Полша и други.

Не бързайте да си отменяте резервациите за юли и август, посъветва Ангел Кунчев

„Изключително важно е създаването на такъв инструмент, за да може да се избегне този затворен кръг, който би се очертал за невъзможност да се възстановяват средства за доставчиците, а от друга страна към потребителите“, уточни тя.

Ангелкова: Очакваме активен сезон от 1 юли, почивайте в България!

Ангелкова напомни за обявения от Европейската комисия възстановителен план след започване на бавното възстановяване от кризата със заразата коронавирус, като посочи, че средства от него ще бъдат насочени конкретно към туристическия сектор.

„Поисках да има ясни правила и критерии за разпределяне на тези средства към държавите-членки на принципа на солидарност и достъп на всяко едно от предприятията, ангажирани в сектора, до тези средства“, каза Николина Ангелкова.

Министрите на туризма са водили разговори и в посока на по-гъвкави режими за туристически визи на граждани от трети страни – такива, които са извън Европейския съюз. Бил е обсъждан и специален план за възстановяване и излизане от кризата със собствени средства, както и вариантите за рекламирането на Европа като туристическа дестинация.

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции