<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34186" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Антикварят, взел картините на Майстора: Аз не съм крал!

05 Януари 2019
0 1733

"Просто видях картините и пожелах да ги имам, защото ги разпознах. Картини на Майстора никой не би изпуснал", това призна антикварят Божидар Нейков, в дома на когото бяха открити откраднатите картини на Майстора.

 

Той разказа пред bTV , че му поискали 12 000 лева, но в крайна сметка дал 8000 за всички платна. Нейков твърди, че купил картините от друг антиквар на 2 януари.

 

"Ако съм усетил нещо нередно, нямаше да ги взема. Аз не съм крал, аз ги предоставих доброволно. Обадиха ми се по телефона, попитаха ме. Хванаха този, който ми ги е продал. Не знам кой друг стои в тази верига. Измамници и крадци колкото искате. Ясно е, че съм сгрешил. Просто хубавите картини ме подмамиха. Когато човек види нещо хубаво се подлъгва", каза още антикварят, който твърди, че първоначално не е знаел, че са крадени.

 

"Само за портрета на Вера човек би дал и повече пари, но след като не ми иска повече, защо трябва да се натискам. Може би някои от тях щях да продам, не бих ги задържал всичките. Не мога да събирам купища картини тук", разказа колекционерът.

 

В момента все още се издирва само една картина и една пишеща машина, която също е открадната от дома на наследника на Майстора. Платната са в добро състояние, няма повреди по тях, коментира Ангел Папалезов – началник за сектора за културно-исторически дейности в Главна дирекция "Национална полиция".

 

Той уточни, че и преди е разследвал антикваря Нейков и човека, който му е продал картините.

 

Още вчера за кражбата бяха задържани двама души, които по неофициална информация те са се занимавали с продажба на произведения на изкуството. Издирват се други двама.

 

Собственикът на платната се надява скоро те отново да бъдат на обичайните си места в дома му.

 

"Отказвах да поверявам в това, което казваха, че няма начин полицията да ги намери, отказвам да приема, че няма кой да помогне и престъпността ще ни застигне", каза Павел Антонов.

 

Картините не са застраховани, застраховка има само къщата.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции