<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=45932" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Арсенал се дистанцира от Месут Йозил след негов пост за уйгурите в Китай

15 Декември 2019
0 1370

Арсенал се дистанцира от коментарите, отправени от Месут Йозил в Instagram, в които той се изказа категорично срещу преследването в Китай на уйгурското население в северозападния регион Синдзян и критикува мюсюлманите, че не правят повече, за да се справят с проблема, пише Гардиън.

 

 

Клубът се стреми да ограничи всякакви щети, причинени на бизнеса му в Китай, където има многобройни търговски интереси, включително верига ресторанти. От ръководството на футболния отбор дори пуснаха изявление в китайската социална мрежа Weibo и други платформи, пледирайки за аполитичност.

„Що се отнася до коментарите, отправени от Месут Йозил в социалните мрежи, Арсенал трябва да направи ясно изявление“, се казва в съобщението. „Публикуваното съдържание е лично мнение на Йозил. Като футболен клуб Арсенал винаги се е придържал към принципа да не се включва в политиката."

 

АФЕРАТА "ЙОЗИЛ" РАЗКЛАТИ ЕДИН ОТ МИТОВЕТЕ ЗА ИНТЕГРАЦИЯТА

 

Йозил добави мнението си към вълната от международно възмущение относно отношението към уйгурите – тюркоезично мюсюлманско малцинство, които бяха подложени на кампания за религиозно и етническо преследване от страна на китайските власти.

 

Около 10 милиона живеят в Синдзян и има твърдения, че повече от милион са държани в лагери през последните години. Постът на Йозил изброява редица проблеми, пред които са изправени уйгурите в Китай.

 

МЕСУТ ЙОЗИЛ НАПУСКА НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР НА ГЕРМАНИЯ ЗАРАДИ “РАСИЗЪМ“

 

Неговото съобщение в Instagram гласеше: „Източен Туркистан, кървящата рана на Ума, устоява на преследвачите, които се опитват да отделят хората от религията им. Те изгарят своите корани. Те затварят джамиите си. Затварят училищата си. Те убиват светите си хора. Мъжете са принудени да влязат в лагери, а семействата им трябва да живеят с китайци. Жените са принудени да се женят за китайци. Но мюсюлманите мълчат. Те няма да вдигнат шум. Те са ги изоставили. Не знаят ли, че даването на съгласие за преследване е самото преследване?"

Това не е първият път, когато Йозил се включва в социални и политически въпроси. Подкрепата му за президента на Турция Реджеп Ердоган предизвика противоречия и той беше широко критикуван през 2018 г., след като позира с него за снимка. Ердоган беше и кум на сватбата на Йозил през юни.

 

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции