<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46939" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Астронавтите на Луната и Марс ще могат да си "отглеждат" домове от гъби

22 Януари 2020
0 252

Астронавтите на Луната или Марс може да "отглеждат" домовете си, вместо да ги строят, твърди НАСА.

 

Транспортирането на сглобяеми домове, които астронавтите да могат спокойно да обитават по време на лунна мисия или продължителен престой на Марс, ще бъде изключително скъпо. Това начинание вероятно ще заема много място, когато може да са необходими други по-ценни ресурси.

 

ИЛОН МЪСК ОБЯВИ, ЧЕ ЩЕ ИЗПРАТИ ЕДИН МИЛИОН ДУШИ ДО МАРС В СЛЕДВАЩИТЕ 30 ГОДИНИ

 

Един от проектите в Центъра за изследвания Еймс в Калифорния на НАСА е фокусиран върху мико-архитектурата. Това би позволило да се създадат повече органични домове, създадени от гъби и нишките, които ги изграждат, по-известни като мицел.

 

 

""

 

 

"В момента традиционните дизайни за домове на Марс са като костенурка – носенето на домовете ни на гръб, което е надежден план, но с огромни енергийни разходи", твърди Лин Ротшилд, който е ръководител на проекта.

 

"Вместо това можем да използваме мицел, за да "отглеждаме" домовете си, когато стигнем там", добави той.  

 

ИЛОН МЪСК ПРЕДСТАВИ НОВ КОСМИЧЕСКИ КОРАБ, КОЙТО ЩЕ МОЖЕ ДА ПРЕВОЗВА ХОРА ДО МАРС (СНИМКИ)

 

Астронавтите биха могли да носят много по-компактни домове със себе си, направени от леки материали и изградени от гъби. Те биха могли да издържат дългите космически полети, а след това, когато бъдат поставени на повърхността, всичко, което астронавтите ще трябва да направят, е да активират гъбите, като добавят вода.

 

Гъбените домове ще защитават както астронавтите, така и лунната или марсианската повърхност, тъй като гъбите ще се съдържат в самата структура.

 

 

""

 

 

Мицелът ще бъде генетично променен, така че да не може да съществува, ако бъде преместен, предотвратявайки замърсяването на повърхността на Марс. Това също би предотвратило и неверните фалшиви проби за живот на Марсианската повърхност, който всъщност би бил пренесен от Земята.

 

Структурата на мицела също ще бъде подсилена, за да укрепи самата структура и да се предотврати допълнително замърсяване.

 

Гъбите се хранят с органичен материал и произвеждат спори, а под тях е мицелът, който действа като корени, които активно изграждат гъбите. Те могат да се разпространят в множество гъби или в този случай на синтетична биология, те действително могат да бъдат използвани за създаване на различни видове детайлни структури.

 

УЧЕНИ ОТКРИХА НАЧИН, ПО КОЙТО ДА НАПРАВЯТ ПОЧВАТА НА МАРС ПОДХОДЯЩА ЗА ЗЕМЕДЕЛИЕ

 

 

Марс може да бъде опасна среда не само за хората, но и за гъбите, които ще се нуждаят от цианобактерии, за да оцелеят, тъй като цианобактериите използват слънчевата енергия за преобразуване на диоксиди и вода в кислород и храна.

 

 

""

 

 

За да се справят с този проблем, учените са проектирали куполни домове, съставени от три слоя.

 

Отвън ще има слой замръзнал воден лед, който  да служи като бариера между астронавтите и радиацията. Замразеният слой може също така да осигури вода за втория слой, състоящ се от цианобактерии, които ще го превръщат в кислород за дишане. Крайният слой ще бъде изграден от мицел, който пък ще може да събира хранителни вещества от слоя цианобактерии.

 

"Мицелните материали, които вече се произвеждат в търговската мрежа, са известни изолатори, които са противопожарни и не отделят токсични газове", твърдят учените.

 

„Показателите за тези материали показват по-голяма здравина от дървения материал, степен на огъване, превъзхождащ стоманобетона и конкурентни стойности на изолация“, добавиха те.

 

Мицелът би могъл да се използва и за осигуряване на биолуминесцентно осветление, филтриране на вода, извличане на минерали, регулиране на влажността и дори самопоправяне.

 

„Когато проектираме за космоса, ние можем да експериментираме с нови идеи, материали и много повече свобода“, каза Ротшилд.

 

"В случай, че тези прототипи бъдат успешни на извънземни светове, ние също така можем да ги използваме и на Земята", добави той.

 

 

Източник: CNN

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции