<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=31818" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ахмед Доган си купи ТЕЦ "Варна"

13 Септември 2018
0 9168

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е купил 70% от ТЕЦ "Варна", съобщи в. "Капитал". Информацията се потвърждава от Търговския регистър. ТЕЦ "Варна" е втората по големина топлоелектрическа централа в България и на Балканите.

 

Заради екозаконодателството на ЕС в началото на 2015 г. тя временно бе изведена от експлоатация, но преди по-малко от година централата бе купена от семейството на близкия до ДПС бивш транспортен министър в кабинета "Орешарски" Данаил Папазов. Той я рестартира тази година, като получи средства от държавата по линия на т. нар. студен резерв. Преди децата на Папазов да закупят дружеството, то бе собственост на ЧЕЗ.

 

Въпреки че централата не работеше през 2017 г., Папазов си разпредели дивидент около 30 млн. лв. Така той си е възстановил част от средствата, с които купи централата – 48.5 млн. евро, половината от които са заем от ПИБ. С договори от 7 август синът и дъщерята на Папазов са продали на Ахмед Доган общо 70% от семейната транспортна компания "Сигда", през която беше придобита ТЕЦ "Варна", съобщава "Капитал". "Така политикът за пръв път лично и съвсем официално придобива съществен бизнес актив", коментира изданието.

 

Източник: Mediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции