<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40642" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Аpple просто "наваксва" с новата камера на iPhone 11 Pro

12 Септември 2019
0 956

„Клиентите ни харесват iPhone, защото се фокусираме върху технологиите, които са важни за живота им“, каза Кайън Дранс от Apple, когато представи iPhone 11 във вторник.

 

Ако случаят наистина е такъв, то тогава конкурентите на Apple правят същото нещо отдавна, що се отнася до камерата.

 

Това, което преди можеше да бъде отхвърлено от компанията, сега се е превърнало в основна функция за продукта на Apple.

 

Двете най-големи допълнения към системата на камерата на iPhone 11 –  ултра широкият обектив и нощен режим, вече са обичайни за телефоните с Android.

 

Това обаче не е особено релевантно за повечето купувачи на iPhone, които просто искат телефон, който работи с iOS и има нови възможности, но тъй като е невъзможно да се разбере дали Apple е настигнала конкурентите си в областта, която е най-важна – качество на изображението, частта с представянето на камерата по време на презентацията беше сякаш плоска.

 

Apple бе сред първите компании, които въведоха системата с двойна камера и със сигурност е една от първите, които я направиха наистина полезна. Телефотокамерата на iPhone 7 Plus включваше портретен режим и значително подобрено качество на мащабирането – зоната, в която повечето телефони все още изостават.

 

Ако трябва да сме честни, беше малко изненадващо, че Apple е "зарязала" телефото-камерата в полза на новия ултраширок обектив и замени системата с двойна камера в iPhone 11. Не оставайте с грешно впечатление обаче, защото ултраширокият обектив е чудесна функция и компанията отдели много време за обяснение на творческите възможности, които дава.

 

Всеки, който си купи iPhone 11, опрделено ще се забавлява много с него, но защо сега?

 

LG заслужава заслуга за новаторските си ултрашироки камери на всеки един от водещите си телефони от серията G5 в началото на 2016 г., а дори сега,  през 2019 г., почти всеки телефон с Android от среден до висок клас има такава система. Apple просто наваксва.

 

Фил Шилер от Apple посочи, че между ултраширокият обектив и телефото-камерите има четворна разлика в мащабирането, но все пак няма по-далечен обхват от XS и не може да се конкурира с мащабирането на модели като "Reno" на "Оppo", който има около 8-кратно оптично увеличение с ултраширокия си обектив и 5-кратно с телефото-обектив.

 

Нощният режим, междувременно, бе функцията, която разкри липсата на конкурентоспособност на Apple при заснемането при ниско осветление, когато Google я въведе в серията "Pixel" преди година, а по-късно ситуацията се усложни заради още по-впечатляващата камера на Huawei.

 

В интерес на истината, iPhone XS е по-лош от основните си конкуренти, що се отнася до снимки при слаба осветеност, дори когато не използва нощен режим, въпреки че начинът, по който iPhone 11 автоматично активира функцията, би трябвало да му помогне.

 

Отново обаче, това е по-скоро защитна добавка, отколкото иновация. Apple трябваше да добави нощен режим тази година, за да остане релевантна на пазара.

 

Що се отнася до основното качество на изображението, Apple нямаше много нови неща, които да покаже. Миналата година компанията направи голям хардуерен скок, като добави физически по-голям основен сензор за изображения към iPhone XS, така че едва ли ще видим някаква промяна в iPhone 11.

 

Най-голямата разлика с основната камера е, че сега използва 100 процента фокусни пиксели през целия сензор, които трябва да дадат три пъти по-бързо автофокусиране при слаба светлина.

 

Камерата за "селфи" е получила по-значителни подобрения – преминавайки от 7 до 12 мегапиксела и по-широк обектив, въпреки че портретните селфита са ограничени до 7 мегапиксела по подразбиране.

 

Беше интересно, че Apple продължаваше да твърди, че iPhone 11 може да заснеме най-висококачественото видео на смартфон, което е напълно вярно. Видео възможностите на iPhone вече са водещи в класа си и няма причина да очакваме някой да го настигне скоро.

 

Apple наистина не може да каже същото нещо за качеството на изображенията и именно там ще падне вниманието, когато новите айфони бъдат пуснати на пазара.

 

Както винаги, качеството на изображението ще се определя от софтуера на компанията и как той се сработва с процесора за сигнален образ в главният процесор A13 Bionic. С други думи, остава въпросът дали функцията "Smart HDR" ще бъде подобрена.

 

Apple твърди, че новият смартфон включва „семантично изобразяване“, чрез който софтуерът ще получи по-добра информация относно обекта, който трябва да се заснеме и как най-добре да експонира снимката, докато „Smart HDR от следващо поколение“ ще  използва многостранно картографиране на обекта, за да обработва акцентите в конкретни части от изображението.

 

Има и нова функция, наречена "Deep Fusion", за която не бе дадена много информация и няма да бъде готова до по-късно през годината.

 

"Smart HDR" е технически впечатляваща функция, но не винаги дава най-приятните изображения.

 

Освен телефоните на Google Pixel, например, на снимките, направени от iPhone XS, често им липсват ярки цветове и контраст, но ще трябва да видим дали подходът на компанията към настройката на изображенията се е променил с iPhone 11.

 

В общи линии, това е най-впечатляващото от представянето на камерата на iPhone 11 Pro. Новият смартфон е постигнал, малко или много, равенство с продуктите на своите конкуренти, а хората, надграждащи в рамките на iOS, без съмнение ще бъдат доволни от ултрашироката камера и нощния режим.

 

От друга гледна точка обаче, няма как да знаем дали Apple се е върнала към дните на върховенството на камерата на iPhone, докато наистина не се сдобием с новите устройства.

 

 

Източник: The Verge

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции