<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34808" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Банев остава за постоянно в ареста

07 Февруари 2019
0 1136

И апелативният спецсъд отказа да пусне от ареста Николай Банев. Решението е окончателно.

 

Той пък се закани да съди България в Страсбург и Брюксел. Банев предупреди за съдебните си намерения в лична защита пред апелативните съдии.

 

„Моят престой в ареста ще струва много скъпо“, каза той, а адвокатът му Христо Ботев обясни къде бизнесменът ще търси справедливост:

 

„Пред всички европейски съдилища и институции, където законът позволява. За абсолютно всичко – и за провалени сделки, и за ареста, незаконен поне според мене, и така нататък“, каза Ботев.

 

В подробно определение, в което дори похвали прокуратурата за обективното и многостранно разследване, съдът оцени като достатъчни доказателствата срещу Банев, жена му Евгения и майка му Мария за данъчни престъпления, пране на пари и умишлено – според съда, "обезкървяване" на печеливши дружества. Според магистратите действията, за който Николай Банев е обвинен, не били изолирано явление, а той бил личност с висока обществена опасност. Заради познанствата на Николай Банев зад граница и информацията за банковите му сметки прецени, че на свобода той може да се укрие и да извърши друго престъпление.

 

Докато съдия Даниела Врачева четеше определението си, бизнесменът се усмихваше и иронично коментираше, защото получи предупреждение за глоба. Майката на Банев, на която прокуратурата отрежда важна роля в престъпната група, също реагира на оценките на съда, но извън залата: "Защото в неговата психика, в неговия ум, в неговия опит надделява истината, която не бе защитена от апелативния съд".

 

Банев, съпругата му Евгения, която е също в ареста, и майка му Мария, са обвинени, че като организирана престъпна група са извършвали данъчни и длъжностни престъпления и са изпрали близо 1 милиард лева.

 

Източник: БНР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции