<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29237" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борисов: Поли...

БДЖ плаща двойни цени за ремонт на локомотиви?

20 Март 2018
0 1482

Две компании от жп. бранша – русенската "Експрес Сервиз" ООД и "БДЖ Кончар" АД съобщиха за серия обществени поръчки за ремонт на локомотиви на "БДЖ Пътнически превози" на завишени цени.

 

Първата компания редовно е отстранявана от търговете, а втората няма право да участва, защото е дъщерна компания на "Холдинг БДЖ" и няма лиценз от железопътния регулатор. Решението им да изнесат информация за три съмнителни търга е с цел да гарантират сигурността на пътниците, за да не се стигне до трагични инциденти. Защото освен в завишените цени на ремонтите, проблемът е и в множеството въпросителни около тяхното качество, стана ясно от изявленията на представители на компанията и бивши служители на БДЖ на нарочно свикана пресконференция. Става въпрос за три обществените поръчки, едната от които е в процес на изпълнение, а за другите две процедурите все още не са приключили.

 

Звеното за вътрешен одит към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще проверява последната съмнителна поръчка на БДЖ за ремонта на 9 локомотива за над 4 млн. лв., която взриви бранша. Условия за предизвестен победител Поръчката за поддръжката на 9 локомотива за срок от три години за над 4 млн. лв. без ДДС е публикувана на 12 февруари. Условията са така написани, че на тях отговаря една единствена компания – "ЖП Тракция", казаха от двете фирми. Причината единствено "ЖП Тракция" да може да изпълни поръчката е изричното изискване на БДЖ локомотивите да се приемат и предават за ремонт в Локомотивно депо София. Освен това БДЖ "Пътнически превози" поставя срок за извършването на техническите прегледи в рамките на 8 работни часа. Това време е абсолютният технологичен минимум и не позволява на локомотивите да се придвижват до място, различно от Локомотивно депо София, каза Цветелин Колев, проджект мениджър на "Експрес Сервиз".

 

Частната "ЖП Тракция" е единствената фирма, която използва част от държавното депо в София без да е ясно на какво основание, плаща ли наем за това на БДЖ и колко, посочиха от "Експрес Сервиз". Другото скандално в поръчката е, че 80% от дейностите по договора ще се изпълняват от работещите в "БДЖ Пътнически превози", с резервни части на държавното дружество, каза Цветелин Колев. По думите му това ставало ясно от обявените тръжни условия. Така за изпълнителя оставало да върши 20% от работата, като бърсане на стъкла, смяна на чистачки и крушки, за което ще получи над 4 млн. лв. за 3 години, допълни той. Любопитна подробност е, че деветте локомотива са произведени от "БДЖ Кончар". Съгласно тръжните условия бъдещият изпълнител трябва да докаже, че разполага с техническата им документация. Тя от своя страна е собственост на хърватската компания "Кончар", която не я е предоставила на друг, каза Веселина Георгиева от "БДЖ Кончар".

 

Дъщерното дружество е поддържало 15-те произведени от него локомотива за около 1 млн. лв. годишно. Сега за близо два пъти по-малко локомотива държавната компания иска над 1.3 млн. лв. Тоест цената по неясни причини скача двойно, констатира Гинчо Павлов, изпълнителен директор на "БДЖ Кончар".

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции