<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=73138" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: СДВР: Ще бъда...

Без поканени български министри на дебат в Европарламента за върховенството на закона

09 Септември 2020
0 2869

Представители на българското правителство не са канени на представянето на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), което ще се състои на 10 септември в Европейския парламент.

Това стана ясно от позиция на евродепутатите от ГЕРБ/Европейската народна партия (ЕНП), а също и от разпространено опровержение от пресслужбата на Министерски съвет.

Без поканени български министри на дебат в Европарламента за върховенството на закона

В позицията на евродепутататите от ГЕРБ се казва, че “противно на публикации в социални мрежи и български сайтове, това няма да бъде нито дебат, нито обществено изслушване, а само представяне на актуалното състояние на механизма за сътрудничество и проверка, който засяга както България, така и Румъния”.

От пресцентъра на МС пък заявиха, че “нито премиерът Борисов, нито който и да е член на българското правителство имат покана за предстоящото на 10 септември заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент LIBE. Нещо повече – регламентът на предвиденото в дневния ред изслушване на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова относно Механизма за сътрудничество и проверка не допуска изразяване на становище от българското правителство. На запитване от страна на Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел е получен отговор от Секретариата на Европейския парламент, че няма да бъде канен представител на правителството, тъй като основната цел е да бъде обсъдена позицията на Европейската комисия относно Механизма от членовете на комисията”

Без поканени български министри на дебат в Европарламента за върховенството на закона
Софи инт’ Велд. Снимка: MEP

Припомняме, че на 28 август бе проведено заседание на новосъздадената мониторингова група за България, включваща депутати от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

България отнесе сериозни критики за корупцията от Европарламента (аудио)

Тогава бяха поканени да участват и премиерът Бойко Борисов, и главният прокурор Иван Гешев. Вместо тях обаче участваха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, зам. главният прокурор, зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова (днес тя е вече министър) и Ана Джумалиева – председател на Комисията за защита от дискриминация.

В аудиото горе можете да чуете кореспонденцията за изслушването в Европарламента за ситуацията в България от журналиста от “Биволъ” Димитър Стоянов за БНР.

Прокуратурата и ГЕРБ пускат заблуждаваща информация за изслушването в Европарламента

Председателят на мониторинговата група Софи инт’ Велд (Нидерландия) е обяснила, че България ще остане във фокуса на вниманието.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции