<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=72976" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Испания въве...

Белите дробове се възстановяват от Covid-19 след три месеца, сочи проучване

07 Септември 2020
0 1239

Научно изследване, цитирано от The Telegraph твърди, че белите дробове се възстановяват от Covid-19 за около три месеца дори след тежко боледуване.

Според данните почти половината от пациентите нямали никакви увреждания на дихателните си органи около 12 седмици след боледуването.

Белите дробове се възстановяват от Covid-19 след три месеца, сочи проучване

В проучването са взели участие 86 души от региона Тиролеан в Австрия, който беше огнище на коронавирус. Средната възраст на участниците е 61 години, като 65% от тях са мъже. Почти половината са бивши пушачи, а повече от шест на 10 души са с наднормено тегло.

Covid-19 може да предизвика рядко автоимунно заболяване при тежко протичане на болестта (снимки)

Един от всеки пет участници се е лекувал в интензивно отделение и приблизително същата пропорция участници са били на апаратно дишане.

Лекарите проследили възстановяването на пациентите на шест, 12 и 24 седмици след края на заболяването. Всички участници са боледували в периода от 29 април до 9 юни.

Белите дробове се възстановяват от Covid-19 след три месеца, сочи проучване
Снимка:Istock

Шест седмици след Covid-19 88% от пациентите имали следи от болестта по белите си дробове, но процентите спаднали до 56% при прегледа на 12-та седмица. Симптоми на увреждане на дробовете като болки и задъхване също изчезвали с времето при повечето пациенти.

Данните от изследванията 24 седмици по-късно все още не са готови за публикуване.

Covid-19 може да предизвика увреждания като тези след инфаркт, сочи изследване (снимки)

До момента се смяташе, че след тежко боледуване от Covid-19 белите дробове остават с тежки увреждания. Това е първото проучване, което дава надежда, че дихателните органи могат да се саморегенерират дори и след тежък Covid-19

Видео и снимка: The Telegraph

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции