<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29321" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Бивш мениджър във Facebook: Компанията "крадеше" данни чрез игри

26 Март 2018
0 1686

Фейсбук е "крадял" личните данни на своите потребители дори и чрез игрите, твърди бившият мениджър на компанията Санди Паракилас, добавяйки, че профилите в социалната мрежа представляват "стоки, които ежедневно се продават", предава БГНЕС.

 

 

РЕКЛАМОДАТЕЛИТЕ ЗАПЛАШИХА ДА ИЗОСТАВЯТ FACEBOOK, АКО НЕ ИЗЯСНИ СКАНДАЛА С ЛИЧНИТЕ ДАННИ

 

Паракилас е работил във Фейсбук от 2011 до 2012 г. Той е отговарял за спазването на правилата за защита на данните на потребителите. В интервю за „Вашингтон пост“ специалистът споделя, че по това време не се е безпокоял чак толкова много за защитата на личните данни, но аферата с „Кеймбридж Аналитика“ го е подканила да говори по случая.

Според него, данни за клиентите са "крадени" и чрез големия брой популярни игри на Фейсбук, включително „Кенди краш“ и „Фармвил“. Паракилас разкрива, че всеки път, когато потребител приеме приложение чрез Фейсбук, се появява "прозорец", в който се иска разрешение за достъп до данните му. Става дума за данни, които са публични на всеки профил, като име и фамилия, снимки, лайкове и т.н., но приложението получавало и достъп до информация, които потребителят съхранява като тайна, твърди той, цитиран от „Вашингтон пост“ и БГНЕС.

Само преди дни Санди Паракилас, говори и пред The Guardian. Според него практиката за събиране на информация от приятелските мрежи датира някъде от 2007 г. и е прекратена след средата на 2014 г. Пикът й е по времето нa Facebook базираните игри от типа на свръхпопулярната по онова време FarmVille. Социалната мрежа събира по 30% от приходите на приложенията, но в замяна им дава достъп до личните данни на потребителите.
 

"Моето притеснение беше, че всички данни, които напускаха сървърите на Facebook и отиваха при разработчиците, не можеха да се следят от нас. Така че ние нямахме представа какво компаниите правят с тази информация", разяснява той. Попитан какъв тип контрол има Facebook върху данните, предоставени на въшните фирми, Паракилас отговаря: "Нула. Абсолютно никакъв". И добавя, че "винаги е предполагал, че има нещо като черен пазар" на Facebook данни. Той споделя, че един от неговите шефове директно го предупредил да не рови твърде дълбоко по темата.

"Наистина ли искаш да видиш това, което ще откриеш", риторично го попитал висшият мениджър. "Те смятаха, че е по-добре да не знаем. Намирах това за шокиращо и ужасно", обобщава Паракилас.

 

Източник: Segabg.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции