<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=31055" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Близо 4100 деца са приети незаконно в детски градини в София

10 Юли 2018
0 2744

В прокуратурата е внесен сигнал за търсене на отговорност от директори на детски ясли и градини в София за незаконен прием на 4097 деца.

 

 

Това съобщи председателят на Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система инж. Васил Николов, който е внесъл сигнала.

 

Николов е поискал и е получил от Столична община по Закона за достъп до обществена информация подробна статистика за броя на приетите деца в яслите и градините в София към 10 април 2018 г. на базата на критерия "хронично заболяване". Общината му е отговорила на 9 май, но Николов оповестява данните сега, защото е било необходимо време за обработката им.

 

 

960 деца са без диагноза, а други 3097 – с диагноза извън допустимите

 

 

"4057 деца към дата 10.04.2018 са в привилегировано положение, защото са получили предимство при приема в детските градини, без да имат право на това. По този начин Столична община е дискриминирала семействата на всички деца, които са кандидатствали по правилата, разписани от Столична община, но не са били приети. Те също нямат хронично заболяване, което да им дава предимството да бъдат приети на място в детските градини", посочва Николов в съобщение до медиите .

 

 

Николов посочва, че има разминаване в двете таблици, които Столична община е предоставила по ЗДОИ. Според едната приетите деца с "хронично заболяване" към 10 април са 7797, докато според другата са 6837. Това според Николов означава, че за 960 деца общината изобщо не разполага с документи, които удостоверяват тяхното предимство, тъй като за тях в предоставената справка няма предоставена диагноза.

 

 

Диагнозите на други 3097 деца пък са извън списъка на здравното министерство със заболяванията, при които децата подлежат на диспансеризация. Именно този списък, посочен в приложение 8 на Наредба 8 на МЗ за профилактичните прегледи и диспансеризацията, се ползва от Столична община при приема на деца с хронични заболявания, макар че към него няма директна препратка в наредбата на Столична община за приема в детските ясли и градини.

 

 

"Вместо контролът върху приема на деца с хронични заболявания да бъде засилен, то администрацията на Столична община са позволили прием на 4057 деца, от които за 960 общината явно не разполага с документи, които удостоверят тяхното предимство, след като не е известна диагнозата им, и 3097 с диагноза, която не дава предимство. Излиза, че от приетите общо 7797 деца по критерий „Хронично заболяване” над 50% са приети неправомерно, без да имат право на това", твърди инициативният комитет.

 

Според него 9 от диагнозите, с които са приемани деца, не влизат в списъка на здравното министерство и следователно приемът е неправомерен. Николов уточни, че в списъка със заболяванията в течение на годините са правени промени, но 8 от 9-те диагнози, за които той сигнализира, не били в списъка от 2004 г. насам според проверка на адвокати на инициативния комитет.

 

 

Бюджетът се ощетява с 8-10 млн. лв. Годишно

 

 

В сигнала се посочва, че децата с хронични заболявания се приемат допълнително – над разрешената по закон бройка. "Приети са 4057 деца в повече без да имат право на това, за което Столична община получава държавна субсидия. Смятаме, че националният бюджет се ощетява с милиони левове всяка година, тъй като за приетите неправомерно деца от МОН са превели сумите. Виновниците в случая са както Столична община, заради неупражнен контрол, така и директорите на детски градини, които са извършили същинските нарушения, приемайки децата", пише в сигнала. Според Николов заради неправомерния прием държавният бюджет се ощетява с 8-10 млн. лв. годишно.

 

 

Сигналът до прокуратурата е внесен на 9 юли и в него се настоява да бъде потърсена отговорност от директорите на детските заведения и длъжностните лица, които са били длъжни да упражняват контрол върху тях.

 

Отделно Николов е внесъл и два сигнала до Столична община за неупражнен контрол от страна на кмета Йорданка Фандъкова и зам.-кмета Тодор Чобанов

 

 

От пресцентъра на Столична община обещаха да излязат със становище по случая по-късно във вторник.

 

 

 

Брой на приетите неправомерно деца на базата на диагнози, които не фигурират в списъка на МЗ – така, както е представен от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система

 

 

1653 деца – с диагноза по МКБ L 20 Атопичен дерматит – от 2004-та година никога не е била в списъка;

21 деца – с диагноза по МКБ К 52 Неинфекциозни гастроентерити и колити – от 2004-та година никога не е била в списъка;

27 деца – с диагноза по МКБ Q 63 Вродени аномалии на бъбрека – от 2004-та година никога не е била в списъка;

8 деца – с диагноза по МКБ N 28 Нарушение на бъбреците и уретера – от 2004-та година никога не е била в списъка;

1 дете – с диагноза по МКБ М 25 Увреждания на ставите – от 2004-та година никога не е била в списъка;

26 деца – с диагноза по МКБ Q 66 Вродени деформации на стъпалото – от 2004-та година никога не е била в списъка;

157 деца – с диагноза по МКБ J 35 Хронични болести на тонзилите и аденоидите – от 2004-та година никога не е била в списъка;

52 деца – с диагноза по МКБ Q45 Аномалии на храносмилателната система – от 2004-та година никога не е била в списъка;

1152 деца – с диагноза по МКБ J 30 Хроничен ринит, назофарингит и фарингит – отпада 2016-та година от списъка;

 

 

Източник: mediapool.bg

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции