<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42475" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Бойко Борисов обеща още харчове за въоръжение и участие в мисиите зад граница

18 Ноември 2019
0 590

Премиерът Бойко Борисов пое ангажимент пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг България да инвестира в модернизацията на армията си и да продължи да участва в мисиите на Алианса зад граница.

 

 

""

 

 

Борисов разговаря със Столтенберг преди срещата на върха на НАТО в Лондон, планирана за началото на декември. В навечерието на визитата си във Вашингтон, където следващата седмица ще се срещне с президента Доналд Тръмп, Борисов е акцентирал върху трансатлантическата връзка. Освен това, за разлика от френския президент Еманюел Макрон, който обяви, че "НАТО е в мозъчна смърт", премиерът е по-оптимистично настроен. "Високо оценявам ролята на Алианса за защита на сигурността, свободата и демократичните ни ценности. За нас националната сигурност и отбрана на България са гарантирани само в рамките на колективната отбрана на НАТО“, посочил премиерът, цитиран от правителствената информационна служба.

 

 

""

 

 

Борисов е посочил, че "страната ни разглежда единството на Европа и Северна Америка като по-важно отвсякога". По думите му "трансатлантическата връзка е в основата на нашата колективна отбрана". Борисов е споделил със Столтенберг, че България ще продължи да повишава разгодите за отбрана до достигането на 2% от Брутния вътрешен продукт.

 

"С авансовото плащане на 8 броя самолети F-16V Block 70 тази цел вече е постигната и в края на настоящата 2019-а година разходите се очаква да достигнат 3.1% от БВП“, посочил Борисов. Този процент обаче се дължи на платените накуп 2.1 млрд. лева за изтребителите. За следващата година процентът ще е около 1.6% от БВП. Президентът Доналд Тръмп периодично призовава останалите страни членки в НАТО да повишат разходите за отбрана, но не всички го правят в желаните от него мащаби.

 

 

""

 

 

Според плановете на МО следващата година трябва да бъдат сключени сделките за корабите и бронираните машини на обща стойност около 2.5 млрд. лева. България ще продължи да участва в мисии зад граница "България ще продължи да оказва подкрепа на усилията на Алианса към постигане на световен мир и сигурност. Разглеждаме участието си в мисии и операции на НАТО като основен приоритет и възнамеряваме да запазим ангажимента и приноса си към тях“, казал Борисов. 

 

 

Източник: Правителствена информационна служба

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции