<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42366" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Болен учен превръща себе си в киборг, за да живее

13 Ноември 2019
0 1726

Терминално болен британски учен твърди, че превръща себе си в първия "истински киборг", за да продължи да живее, съобщава TheIndependent.

 

Д-р Питър Скот Морган страда от тежкото заболяване на нервната система "амиотрофична латерална склероза", наричано още моторно невронно заболяване. То атакува и убива мускулни нервни клетки, водейки до отпадналост, парализа, а накрая и до дихателна недостатъчност.

 

Скот обаче отказва да се предаде и използва съвременните технологии, за да поддържа организма си. Той твърди, че планира да ъпгрейдне тялото и мозъка си по такъв начин, че да се превърна в "най-усъвършенствания кибер-човешки организъм, създаван през последните 13,8 билиона години".

 

"Всички медицински процедури завършиха с голям успех. Моят мини-вентилатор ми помага да дишам и съм много по-тих от Дарт Вейдър. Речта ми е синтетична, но най-после звуча отново като себе си, отне ми дълго проучване", написа д-р Морган на онлайн последователите си.

 

Ученият е преминал през редица операции. Част от тях включват поставяне на тръба за хранене директно в стомаха му, катетър в пикочния му мехур и торбичка на дебелото черво. Така е решил въпроса с храненето и ходенето до тоалетна. Ларинксът на Морган е премахнат заради опасения, че слюнка може да попадне в белите му дробове. Той описва тази операция като размяна на гласа си срещу няколко десетилетия живот.

 

Ученият използва аватар за лицето си, който отговаря чрез изкуствен интелект. Освен това използва програма, с която може да контролира няколко компютъра само с очите си. Преминал и през имплантиране на специални очни лещи, които правят зрението му перфектно на разстояние 70 сантиметра от монитора.

 

Морган има инвалиден стол, с който може да стои почти прав и да се движи. Според лекарите ученият едва ли ще доживее до края на годината. Той обаче не се отказва. Миналия месец Морган заяви: "Аз не умирам, аз се трансформирам. Ах, колко обичам науката".

 

 

Източник: TheIndependent

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции