<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76031" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Учени твърдя...

Болниците за лечение на Covid-19 в София са на 1/3 от капацитета си

20 Октомври 2020
0 219

1/3 от капацитета на столичните болници за лечение на пациенти с кронавирус в неусложнено състояние е запълнен. В реанимациите са заети около една пета от местата, сочат данните на здравните власти, предоставени на Mediapool.

В момента пациенти с коронавирус лекуват 13 от общо 18 столични болници, които имат капацитет за това, съобщават от РЗИ. В тях са настанени общо 317 пациенти – 277 в неусложнено състояние и 40 в интензивни отделения. За сравнение през летните месеци пациенти с коронавирус обслужваха 8 болници.

Парадоксът “Covid-19”: Болниците потъват в дългове, а здравната каса спестява

Най-натоварени в момента са “Пирогов”, която обяви, че е запълнила капацитета си и Инфекциозна болница. В “Пирогов” в момента има 64 души за консервативно лечение и 4 в реанимация. В Инфекциозна болница се лекуват 52 пациенти, там реанимация няма.

По 34 пациенти в неусложнено състояние имат ВМА и бившата окръжна болница “Света Анна”. В реанимацията на ВМА също има 4 души. В “Александровска” засега има само 9 души в реанимация, но няма пациенти за консервативно лечение. Болница “Царица Йоанна”-ИСУЛ е с четирима пациент в реанимация, без пациенти в неусложнено състояние. В белодробната болница “Света София” се лекуват 21 пациенти в неусложнено състояние и 4 в реанимация.

Болниците за лечение на Covid-19 в София са на 1/3 от капацитета си

От частните болници в момента пациенти с коронавирус обслужват “Токуда” и “Софиямед”, като по данни на РЗИ възможности да се включат имат още “Сити клиник”, “Доверие”, “Сердика” и други по-малки лечебни заведения.

По данни на Министерството на здравеопазването софийските болници могат да поемат общо 1100 пациенти с коронавирус – 914 в средно тежко състояние и 186, нуждаещи се от интензивно лечение.

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции