<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28871" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Младежи се во...

Борисов: В центъра на София трябва да има скъпа зона за коли

21 Февруари 2018
0 4369

Зоната в центъра на София трябва да е по-скъпа и който иска да се разхожда с колата из града, трябва да си плаща повече, обяви премиерът Бойко Борисов на правителственото заседание.

 

Повод е договорът между МРРБ и Столична община за четири проекта за облагородяване на града. Те се финансират по ОП „Региони в растеж” и са на обща стойност 173,5 млн. лв.. От тях 151 млн. лв. е безвъзмездна финансова помощ, останалата част е финансиране от Столична община.

Пред камерите преди заседанието на министрите, кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че "днес наистина е важен ден за София, за града ни, както разбира се и за нашия екип", четирите проекта са важни за София. Единият е за 46 млн. лв. за обновяване на ул. „Граф Игнатиев” и сърцето на града – „Златна София”. Вторият е за 125,5 млн. лв., с които ще се финансира изпълнението на втората фаза от проекта за интегриран градски транспорт.

„Аз считам, че вие трябва да започнете да мислите Столична община, колкото и да е непопулярно, при тези огромни инвестиции в градския транспорт. Едно време аз като станах кмет най-младият тролей „Икарус” беше по-стар от мен, да не говорим за трамваите – нямаше нито един трамвай нов, а автобусите също бяха стари Икаруси, нямаше нито един нов. Сега всичко е обновено и то по най-високи стандарти. Като постигнете вече да се уплътни и с метрото зоната, трябва да направите скъпа зона в София – центърът, така, както е в цяла Европа. Който иска да се разхожда с колата из града, трябва да си плаща повече, защото замърсява и въздуха повече”, каза премиерът. Той изрази и мнение, че ”тези пари трябва да отидат в места, където да свалим хората от автомобилите”.

 

„Не стига, че е по-евтино, по-бързо, но и 100% екологично чисто, и разбира се, тези зони за отдих, парковете, домовете за социални грижи и това, което правим е мисля изцяло в полза на хората”, каза Борисов, цитиран от segabg.com.

 

Пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че една от най-важните мерки за подобряването чистотата на въздуха е стимулиране и насърчаване на повече хора да ползват градски транспорт. В същото време зеленият билет, предвиден за тази цел, е пускан само веднъж тази зима, а през 2016 г. ГЕРБ наложи по-висока цена на билетчето без никакви финансови аргументи за това.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции