<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=23049" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Борисов: Да градим с Турция най-добри отношения с цената дори на главите ни (ВИДЕО)

12 Август 2016
0 15708

“Изключително притеснен съм за това, което може да очаква България. Ние с Турция трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения с цената дори на главите на всички ни. Не трябва да допускаме миграционната вълна да влезе в България”, заяви премиерът Бойко Борисов в предаването “Здравей, България” по Нова телевизия. Той беше поканен да коментира последните събития, включително предаването на турските власти на Абдуллах Бююк, АЕЦ “Белене” и допинг скандала с българската лекоатлетка в Рио.

 

Борисов призова обществото да не се фиксира върху предаването на турския бизнесмен Абдуллах Бююк от българските власти на Анкара, защото е един от 25 000 случая. Въпреки това Борисов отрече Бююк да е върнат, за да не пострада България от мигрантска вълна от Турция. “Не го тълкувайте така. Двете неща нямат нищо общо”, обобщи Борисов и заяви, че е възложил на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова проверка на случая. По думите му Бююк не е имал документи и той вярва на стореното от МВР.

 

 

“Моите тревоги са свързани с това при кой ще останат мигрантите накрая. Те ще бъдат връщани през мястото, което са минали и това не са Австрия, Германия или Сърбия, а това е нашата страна”, каза още Борисов. Според него има пряка опасност за България от вълненията в южната ни съседка.

 

“Голямата цел, която трябва да имаме, е Турция да третира България по различен начин. Ако Турция бъде обявена за несигурна държава, това означава, че нашата страна ще бъде обявена за сигурна страна, и заради това ще ни бъдат върнати всички мигранти, минали през нашата територия”, разясни Борисов.

 

“Македония, Унгария и къде ли не затвориха границите – България няма на къде да изтича мигрантите. Страната ни е изправена пред една огромна криза между Турция и ЕС”, отчете Борисов.

 

БОЙКО БОРИСОВ КЪМ РЕПОРТЕРКА, КОЯТО СИ ИЗПУСКА ДИКТОФОНА: ШЕ КУПА НОВ!

 

“Криза, която всеки ден или някой от европейските ни колеги или лидери, или турският президент или премиер, или външен министър си отправят най-тежки закани, публични”, оплака се Борисов.

 

По думите му австрийският канцлер и Висшеградската четворка казват “Никаква Турция” и да се развали споразумението за мигрантите с Анкара.

 

“Ние сме страшно уязвими. Какво значи изказване: “Ще залеем Европа с бежанци” при положение, че Европа е заградена с телени огради. Това значи: “Ще залеем България”. Те няма да попаднат в Австрия, ще дойдат тук”, опасява се Борисов.

 

Той напомни, че в момента границата със Сърбия и с Македония се пази изключително добре, в Румъния мигрантите не искат да ходят. “Аз трябва всячески да запазя добрите отношения с турския премиера Йълдъръм и с Ердоган. Затова сега всекидневно контактувам с колегите в Брюксел”, каза Борисов.

 

УЧУДВАЩО, НО ФАКТ: БОЙКО БОРИСОВ ОТКРИ ОБЕКТ БЕЗ ДА РЕЖЕ ЛЕНТИЧКА

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции