<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42482" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Общината във ...

Борисов директно почна да глобява институциите, които се оплетоха в казуса с коритото на Вит (видео)

18 Ноември 2019
0 10312

Властта се оплете в обясненията си за разораването на коритото на река Вит край новостроящата се магистрала “Хемус” в района на Ловеч. Реакциите на институциите бяха провокирани от разобличаващи кадри, заснети от сдружение “Балканка”, на които се вижда как тежка строителна техника изземва баластра от река Вит, съобщава Mediapool.

 

 

Районът на река Вит на Боаза при Български извор е пред екологична катастрофа, предупреди инж. Димитър Куманов от “Балканка”. “Ние сме “за” това да се строят магистрали, но първо трябва да се спазват законите и да се пази максимално природата”, каза той пред БНР.

 

Екоминистерството първо отрече въобще да има някакво нарушение. По-късно в понеделник смени версията с обяснението, че областният управител на Ловеч не е спазил закона и е разчиствал реката от наноси, което вече е спряно.

 

Докладът от проверката на “Балканка” ще бъде предоставен и на Европейската комисия. За събота е планиран протест на увреденото място, каза Димитър Куманов.

 

 

Борисов директно почна да глобява институциите, които се оплетоха в казуса с коритото на Вит (видео)

 

Във връзка с констатирано извършване на дейности по почистване на наносни отложения в река Вит в района на пътен възел “Боаза” и пътен възел “Дерманци”, община Луковит, област Ловеч, Басейнова дирекция “Дунавски район” (БДДР) и РИОСВ – Плевен издадоха писма до областния управител на област Ловеч, с които се дава предписание за спиране на всякакви дейности по реката. Това съобщава дирекцията на сайта си, предаде Dir.bg.

 

По-рано от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) обявиха, че не е възлагано изпълнението на никакви дейности край река Вит, тъй като там няма обекти, свързани с изграждането на участък от АМ “Хемус”.

 

Това става, след като риболовен клуб “Балканка” подаде сигнал за възможен риск от екологична бомба по поречието на реката. На любителските кадри, които бяха разпостранени, се вижда как багери копаят коритото на реката, за да вземат речна баластра. След появата на журналисти обаче, машините са се оттеглили без отговори, съобщи bTV.

 

“Балканка” прави проверката на строежа на “Хемус” на 14 ноември 2019 г. около 10 часа при моста над река Вит при Боаза.

 

 

Борисов директно почна да глобява институциите, които се оплетоха в казуса с коритото на Вит (видео)

 

 

Установено е, че цялото корито на река Вит в близост до строежа на новата магистрала “Хемус” представлява “лунен пейзаж”. Разоран е от тежка строителна механизация и транспортна техника. “Поне три багера копаеха речна баластра от терасата на река Вид над моста, по посока на Тетевен”, констатира “Балканка”.

 

Изсечени са и дървета край бреговете на реката. Тяхната основна цел е да пазят брега от ерозия и наводнения.

 

Баластрата, която се добива от реката е разнородна – от пясък до камъни с големина 50-60 см. Материалът не е сортиран по големина, но се изсипва към насипа на автомагистрала “Хемус” под моста на Боаза.

 

Димитър Куманов коментира, че с речна баластра не могат да се изграждат насипи за магистрали. По думите му за да може да се копаят инертни материали е необходимо фирмата да има концесия за мястото и да плаща съответните такси на държавата. Към момента не е ясно дали има подписана такава концесия.

 

 

Борисов директно почна да глобява институциите, които се оплетоха в казуса с коритото на Вит (видео)

 

 

Сдружението е подало сигнал до местните контролни органи за “бракониерския” набег в река Вит. Малко след това се появила патрулна кола на МВР, която се е опитала да глоби снимащите за неправилно спиране покрай пътя. Но полицаите не открили нарушения и сдружението не е било санкционирано. Междувременно самосвалите и багерите бързичко спират работа и се изнасят, което също е документирано от снимащите.

 

 

Докато отделните институции се оплитаха в обяснения, по традиция премиерът Борисов взе нещата в свои ръце и се закани да да глобява наред заради разораното дъно на реката. “Още един път да ме скарате с еколозите и ще видите какво ще ви направя”, заяви Борисов на строителен инженер, ангажиран с новостроящата се магистрала “Хемус” в района на Ловеч. “Тука ли сте пипали вие баластрата? Казал съм глоби, актове на областния, на всички да се издадат. Ще има “глоби за областни управители, актове, всичко”, категоричен е премиерът.

 

 

 

 

 

 

Инженерът се опита да обясни, че е било важно да се почисти коритото, но не успя да довърши мисълта си. “Хубаво сте почистили, ама сте попрекалили, да ти кажа. И затова сега да ми излязат проверките – ще ги видим. Ще глобя всички”, закани се премиерът. Все пак на Борисов бе обяснено “как хубаво се е отпушило”, че иначе имало рискове били премахнати “наноси, островни”, а не била нарушена основата. 

 

 

 

Източници: Mediapool, Dir.bg

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции