<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81984" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Не ваксината ...

Борисов предлага отваряне на ресторантите и част от моловете (видео)

19 Януари 2021
0 5012

Разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси бе обсъдено на работно съвещание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов. В него участваха членове на правителството и представители на Националния оперативен щаб, съобщи пресцентърът на Министерски съвет.

Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде докладвано на премиера Борисов в четвъртък, но при отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения, ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати.

Борисов предлага отваряне на ресторантите и част от моловете (видео)

Трайните тенденции със справянето със заболеваемостта от Covid-19 позволяват на 4 февруари от началото на втория учебен срок по определена схема да бъде възстановено присъственото обучение на ученици от 5 до 12 клас.

„Много важно е да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците по определена от министъра на образованието и от министъра на здравеопазването схема“, каза Борисов.

Борисов предлага отваряне на ресторантите и част от моловете (видео)

По думите на премиера разхлабването на мерките за фитнесите и спорта трябва да се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

Министър-председателят Борисов акцентира също и върху определянето на възможността ресторантите да могат да работят с капацитет от 50% до 22,30 ч вечерта.

„Не на последно място трябва да се помисли и магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове“, посочи той.

Борисов предлага отваряне на ресторантите и част от моловете (видео)

„Ситуацията в страната е нормална, броят на новите случаи е 570. Отчитаме леко покачване на процента на новозаболели с приблизително с 1 на сто, като новохоспитализираните лица са 86“, съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Той добави, че правилно е било взето решението от получените в страната ваксини да бъдат поставени само половината от тях като се запази останалото количество за втората доза, тъй като в момента се наблюдава забавяне на поръчаните от Европейската комисия ваксини за държавите членки заради производители.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски обърна внимание, че почти всяка пета положителна проба за Covid-19 е съмнителна за новия вариант на коронавируса, който е много по-заразен.

„Очакваме резултатите от изследванията, но това трябва да заостри вниманието“, изтъкна той.

Източник: Пресцентър на Министерски съвет

Видео: Фейсбук – Бойко Борисов

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции