<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30868" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Борисов разхубавил България до степен мигрантите да я изберат пред Германия

28 Юни 2018
0 10095

Пристигайки в Брюксел за участие в започващото заседание на Европейския съвет, премиерът Бойко Борисов коментира възможността в бъдеще мигрантите да харесат България и да се задържат в нея. Както е известно, към момента те минават предимно транзитно през страната в търсене на по-добър живот в западните страни.

 

"В един момент може да им хареса, да си кажат, че не Германия, ами България се развива добре. Правим България все по-хубава. Но това не значи, че за сметка на българските граждани трябва да понесем такава огромна тежест", каза Борисов.

 

Към България не е отправяно предложение за сключването на двустранни споразумения за обратен прием на мигранти, съобщи той и отбеляза, че като председател на Съвета на ЕС нашата страна е предложила компромисен подход за справянето с миграцията. „Огромна част от колегите подкрепят предложенията и ще попитам онези, които не ги подкрепят, какъв друг план биха предложили“, посочи той в кулоарите на Европейския съвет.

 

Премиерът поясни, че нашата страна предлага въвеждане на тристепенна система за предварително предупреждение в случай на надигане на миграционни вълни, както познатия подход при прогнозата за времето с кодове в червено, жълто и зелено. Предвижда се едновременно задействане на незабавна охрана на външните граници, обособяването на платформи или изнесени центрове за мигранти извън границите на ЕС и вторично разпределение в Общността на мигрантите.

 

Държавите от първа линия по сега действащите конвенции, когато регистрират по приетия, нормален ред бежанци, които искат да отидат в други страни, след това не трябва да бъдат връщани обратно. Иначе първите държави ще понесем цялата тежест, поясни премиерът.

 

Проблемите на миграцията могат да бъдат решени с необходимите средства за това. Ще настоявам колегите от Италия и Австрия да ни подкрепят за това споразумението с Турция да работи. Преди няколко дни, когато се чухме с президента Реджеп Ердоган, той каза, че до този момент само говорим за споразумението, но нищо не е платено или голяма част не е платена, посочи премиерът.

 

По неговите думи финансирането за споразумението с Турция е важно за преговорите с други държави извън ЕС по въпросите за миграцията. Турците към този момент в абсолютно пълен аспект спазват ангажиментите си към България по това споразумение, добави той.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции