<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36104" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Британските депутати поемат контрола върху Брекзит

26 Март 2019
0 750

Британските депутати поемат контрола върху процеса по излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз за един ден. Целта е да бъде намерен алтернативен път към Брекзит, съобщи "Ройтерс".

 

Поправката бе приета с 329 срещу 202 гласа и ще позволи да се предостави време за гласуване за различни варианти за Брекзит, включително за оставане в единния пазар, за нов референдум и дори за отмяна на излизането от ЕС, посочи "Франс прес". Правителството публикува остро изявление след поправката и предупреди, че тя "нарушава баланса" между демократичните институции и създава "опасен, непредсказуем прецедент за бъдещето", пише "Гардиън".

 

В резултат на вота обаче разцеплението в кабинета на премиера Тереза Мей само се задълбочи – трима заместник-министри подадоха оставки, за да гласуват срещу нея. Този вот бе нов удар за Мей, която опитва да намери подкрепа за приемане на споразумението за излизане, което договори с Брюксел и което бе отхвърлено два пъти от депутатите. Резултатът от гласуването показва до каква степен Мей е загубила авторитета си, въпреки че по думите ѝ правителството не е задължено да се съобрази с резултатите от тези т.нар. индикативни (или указателни гласувания), отбеляза "Ройтерс".

 

При такъв вот всеки от депутатите посочва кой от вариантите предпочита. Мей вече е казвала, че не може да приеме всичко, което идва от парламента. Затова и засега не вижда смисъл от такъв тип гласуване, защото то често дава вътрешно противоречиви сигнали на правителството. Мей призна, че няма достатъчно подкрепа, за да предложи отхвърленото от депутатите споразумение за Брекзит за трето гласуване в Камарата на общините, тъй като отново няма нужното мнозинство. Така става все по-вероятно свиването на срока за Брекзит до 12 април – датата, посочена миналата седмица като последен възможен момент за излизане на Великобритания от ЕС, ако депутатите не приемат сделката.

 

В понеделник вечерта трима министри напуснаха правителството в знак на несъгласие със стратегията за излизането на Великобритания от ЕС. Първи подаде оставка енергийният Ричард Харингтън, след това го последваха външният Алистър Бърт и Стив Брин, на здравеопазването. Харингтън обвини в писмо Тереза Мей, че си играе с живота на хората.

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции