<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74667" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Коронавирус: ...

Брифингът на Щаба: България е на 8-мо място по смъртност от Covid-19 в Европа (видео)

01 Октомври 2020
0 3252

“За страната към настоящия момент са определени общо 8415 болнични легла за пациенти с коронавирус, от които 7307 за пациенти в неусложнено състояние и 1108 за пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение. Към 30 септември е запълнен 10,5 % от капацитета на леглата за пациенти в неусложнено състояние и 4 % от леглата за пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение.” Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб по повод разпространението на Covid-19 в страната.

Припомняме, че брифингите се възобновяват, като те ще се провеждат всеки четвъртък от 10 ч. в Министерството на здравеопазването.

Връщат брифингите за коронавируса по разпореждане на Бойко Борисов

Брифингът на Щаба: България е на 8-мо място по смъртност от Covid-19 в Европа (видео)

По думите му, един от най-големите потенциални рискове пред здравната ни система остава недостатъчният брой на медиците, тяхната умора от началото на епидемията и ежедневно нарастващия дял на заразените медицински специалисти.

„Те запазват същия темп и тенденция – около 5,6 %, какъвто е и за цялото общество“, отбеляза той.

„В рамките на ЕС, Обединеното кралство и Европейското икономическо пространство за последния отчетен период 11-24 септември България се нарежда на 25-о място от 31 страни със заболеваемост 33,3 на 100 00 население и на 8-мо място по смъртност с 1,11 на 100 000 население. Предвид увеличаването на броя на заразените, с решение на Министерски съвет от 25 септември беше удължен срокът на извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространение на Covid-19, считано от 1 октомври до 30 ноември 2020 г. Въведени са временни противоепидемични мерки. Всички знаят какви са те, мерките не се разширяват, а новите мерки, които бяха въведени вчера, бяха общодостъпни за всички медии и разпространени от Министерство на здравеопазването“, каза още здравният министър.

Брифингът на Щаба: България е на 8-мо място по смъртност от Covid-19 в Европа (видео)

“Нямаме по-висока заболеваемост в училищата и детските градини в страната”, посочи още проф. Костадин Ангелов. Той поясни, че данните, които се изнасят, са реферирани от две световни организации: Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в Стокхолм.

По данни на Националната информационна система за Covid-19, за последното денонощие има 286 нови случая при направени 4934 PCR теста.

Брифингът на Щаба: България е на 8-мо място по смъртност от Covid-19 в Европа (видео)

Общо досега случаите са 20 833, от тях 5374 са активните. 14 634 са излекуваните, 145 от които през изминалото денонощие. 837 лица са в лечебни заведения за болнична помощ, 44 от тях в интензивни структури. Под карантина са 7767 души.

Общо 825 до момента са починалите, като за последното денонощие са издъхнали още 12 души.

Брифингът на Щаба: България е на 8-мо място по смъртност от Covid-19 в Европа (видео)

“Ситуацията с коронавируса не е лоша, но тенденцията е за постепенно повишаване на заразените.” Това каза главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб срещу коронавируса доц. Ангел Кунчев на брифинга.

„След един сравнително спокоен септември започна вълна от повишаване на заболеваемостта, която в някои страни започна и по-рано. Ние също от миналата седмица бележим ръст. Нашият ръст седмично е плюс 57%. Има няколко страни, които са с по-висок“, заяви той.

И добави: „Интересна е ситуацията на Балканите. Има много големи разлики между страните. Водеща е Черна гора със заболяемост от 527 на 100 000, Босна и Херцеговина има 91, Северна Македония – 81, Албания – 60, Косово – 41, България – 33, Гърция – 40, Турция – 23 и Сърбия – 12. С по-малка заболеваемост са само Турция и Сърбия. Това беше причината в новите заповеди на министъра да се уточни, че продължава ограниченията за влизане на хора от Израел и Черна гора, като добавихме изискването за отрицателен тест и за пристигащите от Украйна заради около 3 пъти по-висока заболеваемост там“.

„В момента ежедневно отчитаме 23 показателя. Отчита се не само болните, а всички положителни. От всички положително около 30% имат клиника, а около 5% имат нужда от болнично лечение. Няма промяна в това. Сега сме на около 840 души в болниците. Ситуацията не е лоша, но тенденцията е за постепенно повишаване. Няма начин при една започваща вълна в Европа ние да кажем, че отпадат ограниченията“, допълни Кунчев.

Брифингът на Щаба: България е на 8-мо място по смъртност от Covid-19 в Европа (видео)

“Във Въоръжените сили разпространението на болестта все още е клъстерно и е под контрол, от началото на епидемията имаме 96 заразени”, каза началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб ген.- майор Венцислав Мутафчийски.

„Направи ми впечатление, че поне 15% от хората не носят маската си както трябва. Тази година на 8 септември в New Engrand gоurnal of medicine излезе една статия, която дава общите насоки какво трябва да направим, за да изчакаме ваксината без да се разболеем. Шансът е носенето на маски, защото още през 1936 година е установено, че носенето на маски намалява вирусния товар. Тези, които носят маски, поемат много по-малко вирусен товар, прекарват болестта леко и изграждат имунитет. Това са елементарни неща. Маската трябва да се носи правилно и задължително в затворени помещения и вътрешни пространства“, допълни той.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции