<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=75147" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Италия връща ...

Брифингът на НОЩ: Няма нужда от затягане на мерките, въпреки рекордния брой заразени (видео)

08 Октомври 2020
0 767

“Не се налага затягане на мерките. Единственото нещо, което ще продължим да правим, е контрол върху спазването на мерките такива, каквито са към настоящия момент.” Това каза на брифинг на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

„В България към 7 октомври има 1033 случая с пациенти, хоспитализирани с коронавирусна инфекция, от които 53 са в интензивни отделения. Броят на леглата по области за терапевтично лечение на коронавирусна инфекция са 7307, за коронавирусно лечение на пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение, са 1108. Заетостта на леглата към 7 октомври на пациенти, които се нуждаят от консервативно лечение, са 14%, а заетостта на леглата за пациенти, които се нуждаят от интензивно лечение, е 5%. На предния брифинг бяха 10%, в началото на седмицата бяха 11, сега са 14%“, допълни той.

Брифингът на НОЩ: Няма нужда от затягане на мерките, въпреки рекордния брой заразени (видео)

Ангелов подчерта, че няма значително увеличаване на хоспитализираните пациенти в лечебни заведения, но се наблюдава увеличение на далите положителни проби за Covid-19 медицински лица.

“От началото на епидемията до момента имаме 1263-ма положителни колеги с коронавирусна инфекция. Активните случаи към днешна дата са 278, на домашно лечение са 229, в лечебни заведения са 43, в интензивни структури са шест пациенти”, допълни той.

Здравният министър добави още, че общият брой деца и ученици, които са заболели от коронавирус, е 101, а карантинираните – 3268, учителите в детски градини и училища – 133, а карантинираните – 119.

“От всички паралелки в училище на 1000 паралелки три са карантинирани и не ходят на училище. Имаме абсолютно ниски нива на заболеваемост сред учителите и учениците”, сподели Ангелов.

Брифингът на НОЩ: Няма нужда от затягане на мерките, въпреки рекордния брой заразени (видео)

“България се нарежда на 24-о място по заболяемост от коронавирус в Европа”, съобщи главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб срещу коронавируса доц. Ангел Кунчев.

По данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, за последните 14 дни, България се нарежда на 24-о място по заболеваемост.

Спрямо държавите от балканския полуостров, страната ни се нарежда на 5-о място по заболеваемост след Румъния, Македония, Босна и Херцеговина, Албания. На 4-о място по смъртност сме след Босна Херцеговина, Македония и Румъния.

“Ние сме със средния ръст по заболеваемост с коронавирус за Европа, поради което и запазваме в класациите тези места”, посочи Кунчев.

Той обясни, че в картата на Европа България все още е в зоната на най-светло оранжевото.

Главният държавен здравен инспектор отбеляза още, че българските пациенти се лекуват със същите медикаменти, с които беше лекуван и президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Брифингът на НОЩ: Няма нужда от затягане на мерките, въпреки рекордния брой заразени (видео)

А според директора на РЗИ – София д-р Данчо Пенчев, в столицата няма дифузно разпространение на коронавируса.

“В София новорегистрираните активни случаи до вчерашна дата за седмицата от предния брифинг до сега 5786. Хоспитализирани в София за седмицата 250 случая, от които 191 са доказани положителни и хоспитализирани. От тях 29 са на интензивно лечение”, обясни той.

И добави: “При 59 положителни случаи на ученици, 30 положителни случаи на персонал и учители, има 1434 карантинирани ученици и 106 в карантина персонал и учители. В детските градини положителни случаи на деца – 5, карантинирани 166. 13 служители са с положителна проба, карантинирани са 17”.

Брифингът на НОЩ: Няма нужда от затягане на мерките, въпреки рекордния брой заразени (видео)

“Тестването с PCR след 14-дневната карантина ще отпадне и няма да бъде задължително, както беше досега, просто след изтичане на карантината хората ще се връщат на работа и ще бъдат освободени”. Това каза на директорът на УМБАЛСМ “Н.И. Пирогов” проф. Асен Балтов.

Той подчерта, че готовността на лечебните заведения остава и всички те са снабдени с медикаменти и лични предпазни средства.

„Мога да подчертая само някои от областите, в които се наблюдават повече хоспитализирани. Едната е Благоевград със 168, от които 10 в интензивно лечение. Бургас – 66, двама в интензивно лечение. Пловдив – 99 за областта, от които 6 в интензивно лечение, Търговище – 38, Пазарджик – 39 с пет в интензивно лечение, Шумен – 33 с двама в интензивно лечение“, допълни проф. Балтов.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции