<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84480" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проф. Кожухар...

Брифингът на Щаба: Временно се преустановяват “зелените коридори” за ваксиниране (видео)

25 Февруари 2021
0 1942

“Образно казано ние се надбягваме с вируса и ще видим кой ще финишира пръв. На фона на ситуацията в страната сме изключително неприятно изненадани от фирмата, която трябваше да достави ваксината разработена в Оксфорд”. Това заяви на редовния брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър проф. Костадин Ангелов.

“Уважаеми представители на AstraZeneca, нека да съм пределно ясен, нямаме нужда от вашата учтивост, а от ваксини. Нека уговорките да се спазват. На тази базa ние правим всичко, което сме постигнали до този момент”, добавя Ангелов.

“AstraZeneca” отново ще забави доставката на ваксини за ЕС, според “Ройтерс”

“Чакахме ясни и точни отговори от компанията – такива не получихме”, каза още здравният министър и отново подчерта, че страната ни е изявила готовност да изпрати въздушен транспорт, който да вземе ваксините.

“Много е важно да се отбележи, че за месец февруари ние очаквахме близо половин милион дози от AstraZeneca, а всъщност явно ще получим по малко от 200 хиляди”, обясни проф. Ангелов. Според него ваксината на Jansen, която скоро ще получи регистрация също ще подпомогне ваксинационния процес у нас.

Същевременно тенденция на увеличаване на случаите на новозаболелите с Covid-19, която се отчита за последните 3 дни. Паралелно с това има ясна и отчетлива тенденция за увеличаване броя на ваксинираните лица, като за последното денонощие те са над 20 000. 

Брифингът на Щаба: Временно се преустановяват &#8220;зелените коридори&#8221; за ваксиниране  (видео)

“Със заболяемост от 156 на 100 000 България се нарежда на 22-ро място в ЕС и европейското икономическо пространство и на пето място на Балканския полуостров”, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„По отношение на смъртността, тя е 8,27 на 100 000, с което продължаваме да задържаме 14-то място в ЕС. Разпределението вътре в България: продължава тенденцията за преливане на областите от жълта, през оранжева, към червена зона, като тези, които попадат в червената зона, вече са 19 области, 7 са в оранжева и само 2: Видин и Търговище, са с най-ниска заболяемост в жълта зона. Традиционно продължава да е най-висока заболяемостта в Кюстендил. Тя е 446 на 100 000. Най-ниска е в Търговище – 25 на 100 000. Има известно преливане на по-висока заболяемост и в нови области като Перник, Софияобласт, Враца и Плевен“, допълни той.

По думите му 14-дневната заболяемост продължава да показва ръст на случаите, но той е с нисък темп.

„Положителното е, че поне засега смъртността не следва този ход, а задържа постоянно ниво на цифрите и по-скоро сме в плато по това отношение. По отношение на показателните за седмичен брой тестове, те се стабилизираха на около 1000 на 100 000, което е добър показател, сравним с другите европейски страни“, посочи още доц. Кунчев.

Брифингът на Щаба: Временно се преустановяват &#8220;зелените коридори&#8221; за ваксиниране  (видео)

Има данни за експоненциално нарастване на броя на случаите на новозаразените, каза председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

По думите му смъртността от коронавирусната инфекция намалява. Леглата за лечение на инфекцията във Военна болница, в “Св. Анна” и в “Пирогов” се изчерпват, допълни той.

И добави, че средната заболеваемост за 7 дни е 216 на 100 000 души. 

„Ако разгледаме заболеваемостта на 7-дневна база, нещата не са толкова оптимистични. Последните 3 дни има признаци за  експоненциалното нарастване на случаите. Смъртността обаче бележи спад. В момента е 7,1 на 100 000 души”, коментира още Мутафчийски.  По думите му във ВМА за 5 дни са ваксинирани 7169 души, а от началото на имунизацията – 12 300.

Брифингът на Щаба: Временно се преустановяват &#8220;зелените коридори&#8221; за ваксиниране  (видео)

Шефът на РЗИ-София обясни, че някои от хората, които трябва да получат втората си доза от ваксината на Pfizer не се появяват.

„Тези случаи не са много, но ги има. В такава ситуация ваксината, която се съхранява при много сложни условия бива изхабена. Апелирам да се следи внимателно датата за поставянето на втората доза от ваксината. Ако има проблем, нека хората да се допитват до лекаря, а не субективно да решават дали да отидат”, обясни Пенчев.

Той допълни, че към РЗИ постоянно постъпват нови списъци, които обновяват участниците в първите фази на ваксинация.

Временно ще се преустановят “зелените коридори” за ваксиниране. Ако в събота пристигнат нови дози ваксини, те ще бъдат разпределени веднага, увери на брифинга министър Ангелов.

Заетостта на болничните легла за лечение на пациенти в неусложнено състояние е 47 на сто, а за интензивни състояния – 51 на сто.

Днес бе потвърдено още, че ресторантите отварят врати на 1 март.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции