<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=23339" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Брюксел натиска Великобритания да започне преговори за излизане от ЕС

08 Септември 2016
0 3637

Великобритания трябва да започне преговорите за излизане от Европейския съюз възможно най-скоро. За това настоя председателят на Европейския съвет Доналд Туск пред британския премиер Тереза Мей, като я призова да започне формалната процедура по "развода", съобщава "Ройтерс".

 

ИЗЛИЗАНЕТО НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ НЯМА ДА Е ТАЗИ ГОДИНА

БРИТАНЦИ НАПИРАТ ЗА БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО СЛЕД БРЕКЗИТ

 

В Лондон Туск се срещна за първи път с британския премиер след референдума за напускането на Общността, който се проведе на 23 юни, като резултатът от него доведе до оставката на предшественика на Мей – Дейвид Камерън.

 

ДЖОРДЖ СОРОС ПРИЗОВА КЪМ СПАСЯВАНЕТО НА ЕС СЛЕД БРЕКЗИТ

 

Тереза Мей заяви по-рано, че Великобритания няма да задейства член 50 от Лисабонския договор, уреждащ процедурата по напускането на страни членки, до края на годината, за да даде на правителството си време да подготви позицията, с която ще отиде да преговаря с Брюксел, тъй като това ще оформи бъдещото състояние на страната.

 

"Нашата цел е да установим възможно най-близките отношения между ЕС и Великобритания. Топката е в полето на Обединеното кралство за започване на преговори. За всички е от най-голям интерес преговорите да започнат възможно най-скоро", написа Туск в "Туитър".

 

Като ръководител на Европейския съвет, който е съставен от държавните и правителствените ръководители на страните членки на ЕС, Туск оглавява институцията, която определя политическата посока и приоритетите на Общността.

 

Представителите на ЕС настояват за бърз ход на преговорите, опасявайки се, че несигурността относно бъдещите отношения се отразява негативно на инвестиционния климат в ЕС.

 

Ала в последно време бяха публикувани данни, показващи, че британската икономика, докато първоначално се забави рязко, впоследствие се възстанови от първоначалния шок от резултата от референдума. Днес беше съобщено, че фирмите увеличават броя на постоянния си персонал, а цените на жилищата поскъпват, макар и да се тръгва от ниска база.

 

Британски депутати, които агитираха Великобритания да напусне ЕС преди референдума, приведоха като доказателство данните за икономиката, че кампанията за оставането в ЕС се е опитала да уплаши избирателите с прогнозирането на икономически трудности, ако хората гласуват за напускане на Общността.

 

Източник: News.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции