<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34641" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Брюксел отказа на британските депутати предоговаряне на Брекзит

30 Януари 2019
0 814

Британските депутати поискаха предоговаряне на Брекзит, но Брюксел отказа.

 

 

 

Снощи те приеха с 317 гласа "за" и 301 "против" поправка, искаща промяна в договореното с ЕС споразумение за излизането на Великобритания от ЕС. Поправката предвижда по-конкретно да се замени предпазният механизъм, целящ да бъде избегнато връщането на физическа граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, с алтернативни мерки.

 

 

Преди гласуването министърпредседателката Тереза Мей заяви, че тази поправка, внесена от консерватора Греъм Брейди, ще ѝ даде "мандат" да поднови преговорите с Европейския съюз. Остават само два месеца до 29 март, когато Обединеното кралство трябва да напусне ЕС, а инвеститори и съюзници призовават британското правителство да гарантира организирано излизане от клуба, към който се присъедини през 1973 година.

 

 

"Тази вечер мнозинството от уважаемите членове на парламента казаха, че ще подкрепят сделка с промени в предпазния механизъм", каза Мей, цитирана от Ройтерс. Преди две седмици тя понесе съкрушително поражение в Камарата на общините, когато депутатите отхвърлиха споразумението, което бе постигнала с ЕС. "Сега е ясно, че има път, който може да гарантира стабилно мнозинство в камарата за напускане на ЕС със сделка", каза Мей.

 

 

Поправката призовава предпазният механизъм (backstop) да бъде заменен с "алтернативни мерки" за избягване на връщането на граничния контрол в Ирландия. В текста се казва, че парламентът ще подкрепи сделката за Брекзит на Тереза Мей, ако тази промяна бъде направена. Депутатите освен това отхвърлиха две поправки, които щяха да дадат на парламента възможност да предотврати излизане от ЕС без сделка, ако Мей не успее да прокара сегашното споразумение през февруари.

 

 

Те обаче одобриха по-късно символично споразумение, призоваващо правителството да предотврати възможността за потенциално хаотично излизане без сделка. Това е сигнал, че парламентът като цяло е против напускането на ЕС без договорено споразумение, което ще стане на 29 март, ако не бъде намерена алтернатива, но не задължава правителството да предотврати евентуален твърд Брекзит.

 

 

Лидерите на 27-те страни членки на ЕС обаче се противопоставиха на искането на британските власти за предоговаряне на споразумението за излизане на Обединеното кралство от блока.

 

 

"Споразумението за излизане е най-доброто средство за гарантиране, че Обединеното кралство ще излезе от ЕС в условията на ред. Предпазният механизъм (мярката за избягване на връщането на физическа граница между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия) е част от споразумението за излизане, а споразумението не подлежи на предоговаряне", каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

 

 

"Заключенията на срещата на върха на ЕС от декември са много ясни по този въпрос", припомни той.

 

 

Доналд Туск разговаря по телефона с държавните глави и правителствените ръководители на 27- те членки на ЕС, за да потвърди общата позиция. Френският президент Еманюел Макрон заяви вчера, че постигнатото между Великобритания и ЕС споразумение за Брекзит е "най-доброто възможно споразумение и не подлежи на предоговаряне", Макрон, който участва на среща на върха на страните от Южното Средиземноморие в Кипър, призова британското правителство бързо да представи на главния преговарящ на ЕС Мишел Барние "следващите етапи, които ще позволят да се избегне напускане без споразумение, което никой не желае, но за което все пак трябва всички да се подготвим"

 

 

Ирландският външен министър Саймън Ковини припомни в "Туитър", че "мрежата за сигурност бе договорена между ЕС и Обединеното кралство като политика, гарантираща избягването на твърда граница при всички положения". По думите му е важно станалото вчера в Уестминстър да не промени това.

 

 

"Всички тези неща вече ги минахме. Изпробвахме ги и установихме, че не издържат на проверка, а сега имаме британски премиер, който отново пледира за същите неща, които бяха изпробвани", заяви Ковини.

 

 

Договореното с ЕС споразумение за Брекзит е най-доброто и единствено решение, заяви германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Франс прес. "Германия и целият ЕС са твърдо на страната на Ирландия. Няма да оставим Ирландия изолирана по този въпрос", увери Маас. Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние заяви, че ЕС е единен в защитата на споразумението с Великобритания по напускането ѝ, предаде Асошиейтед прес. "Институциите на ЕС остават единни и ние стоим зад договореното с Великобритания споразумение", каза Барние.

 

 

Представителят на Европейския парламент по въпросите на Брекзит Ги Верхофстат иронизира британския политически процес за Брекзита и настоя Великобритания най-после да представи смислени предложения как да напусне ЕС. "Трябва да се престане с това: едно изменение в текста с 10 гласа "за", после друго изменение с 10 гласа "против", едно изменение едва минава, друго се отхвърля", каза той за снощното заседание на британския парламент, на което бяха гласувани седем поправки на споразумението за Брекзит, от които две бяха приети. "Така не се изграждат бъдещи отношения с ЕС", заяви Верхофстат.

 

 

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че останалите 27 страни от ЕС продължават да са единни по въпроса за Брекзит и няма да предоговарят споразумението за напускане на Великобритания, предаде Ройтерс.

 

Източник: Медиапул

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции