<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84567" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Министър Въл...

БСП поиска преговори с Русия за закупуване на ваксината “Спутник V” за България

26 Февруари 2021
0 378

Искане за преговори с производителя на руската ваксина Спутник V искат в Народното събрание от БСП, съобщава Mediapool.

Депутатите на Левицата, водени от лидера Корнелия Нинова разпространиха декларация, в която се настоява правителството да предприеме двустранни преговори за набавянето на продукта преди разпускането на Парламента.

“Първият път правителството се скри зад решение на Народното събрание. Поиска от нас да одобрим действия на правителството за сключване на споразумения за покупка на ваксини. Тъй като не можем да очакваме премиерът да прояви сега изключителна смелост, поемаме инициативата и внасяме днес в Народното събрание да се търсят допълнителни възможности за България”, заяви Нинова.

БСП поиска преговори с Русия за закупуване на ваксината &#8220;Спутник V&#8221; за България

Лидерът на Социалистите настоява за решението с аргумента, че в страната има много желаещи да се имунизират, но е налице недостиг на ваксини.

“Извиха се опашки в София, в големите градове. Какво се оказва обаче впоследствие? Няма ваксини, карате личните лекари да правят списъци, а след това ги връщате, защото не са осигурени ваксини. Вашата некомпетентност и хаотичност ще се отрази дългосрочно не само на здравния статус на населението. Държави, които напреднаха в този процес, ще възстановят по-бързо икономиките си и ножиците между нас и тях ще се отворят драстично“, коментира тя.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Анг3елов вече допусна поръчка на ваксината “Спутник V” по време на парламентарен контрол миналия месец, но заяви, че това е възможно само с разрешение на Европейската комисия. От ЕК вече са излезли с позиция, че държавите-членки имат свободата да решават на собствена отговорност.

Унгария е първата страна в ЕС, която одобри китайската ваксина срещу Covid-19

Унгария вече получи 2 милиона дози от руската ваксина, с което стана първата страна в Европейския съюз.

Данните са от проучване във фаза 3, обхващащо почти 20 000 участници в редица болници и клиники в Русия, които са участвали в двудозова схема. Започвайки от 21-вия ден след първата доза, има 16 случая на симптоматичен Covid-19 във ваксиналната група срещу 62 случая в плацебо групата. Няма случаи на “умерени или тежки” коронавирусни инфекции във ваксинираната група 21 дни след първата доза.

Източник: Mediapool

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции