<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42337" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Бъг във Facebook може да отвори камерата на iPhone-a ви без вашето знание

13 Ноември 2019
0 899

Facebook твърди, че бъгът, който понякога осъществява достъп до камерите на потребителите с "iPhone", докато гледат своя новинарски поток, ще бъде отстранен в бързи срокове.

 

Грешката, която бе открита от Джошуа Маддукс, собственик на фирма за уеб дизайн, изглежда засяга само iOS, а не и Android.

 

След откритието си, Маддукс публикува видео в Twitter, на което се вижда, че камерата му, сочеща напред, работи на заден план, докато той разглежда новинарския поток.

 

"Мислех, че съм отворил камерата случайно", написа Маддукс в имейл до CNN за откритието.

 

"След това обаче, в събота вечер, когато затворих едно видео във Facebook, видях камерата отново от лявата страна", добави той.

 

Джери Гамблин, главният инженер по сигурността в "Kenna Security", успял да пресъздаде странния бъг, но заяви, че няма индикации данните действително да се предават към Facebook.

 

Технологичният гигант също потвърди, че бъгът е „неволно въведен“ и обеща, че ще той ще бъде поправен в рамките на деня.

 

"Не видяхме никакви доказателства, че снимки или видеоклипове са качени на нашите сървъри поради този бъг. Днес обаче ще отстраним проблема и ще изпратим поправка за бъга към Apple", заяви говорител на компанията.

 

До официалното одобрение на поправката Гамблин препоръчва на потребителите да забранят достъпа на камерата до Facebook, докато не излезе актуализацията с поправката на бъга.

 

Facebook непрекъснато работи, за да спечели доверието на потребителите след поредицата скандали, включително този с "Cambridge Analytica" през 2018 г., когато разкри информация за 87 милиона потребители на фирмата за политически анализи, наета от президентската кампания на Доналд Тръмп през 2016 година.  По-късно стана ясно, че тези данни са били използвани за целенасочена политическа реклама.

 

 

Източник: CNN

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции