<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29203" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Осъдиха поли...

Българин разказва какво е преживял на лифта на ужасите в Грузия (видео)

17 Март 2018
0 15800

Заради повреден лифт близо 10 души бяха ранени в зимен курорт в Грузия. Съоръжението започнало да се движи назад, а хората да падат от него. 

 

 

""

 

Оказа се, че на мястото на инцидента е бил и българинът Христо Тумбев. Ето какво разказа той за лифта на ужасите във фейсбук страницата си:

 

"Ето малко повече инфо от първо лице относно вчерашния инцидент на лифт Садзеле в Гудаури. Първо, благодаря на тези около сто човека от вас, които писаха, звъняха и се интересуваха дали сме добре – да всичко е наред с нас и да, от всички лифтове в света, бяхме точно на тоя лифт. 

 

За наш късмет обаче, бяхме почти на върха когато лифта тръгна назад. Нищо необичайно в началото, случва се не-рядко, но след около 50м. лифта буквално полетя надолу и в главата ми започна да се формира гледка доста близка до тази във видеата които превъртяха целия нет вчера. Когато вече бях сигурен че трябва да се скача, все пак лифта спря, на приемливо за нас място – скочихме и веднага се спуснахме надолу да помагаме с каквото можем.

 

Причината за инцидента и оценка на лифтаджиите не мога да давам, не ми е в компетенцията, но гледам специалистите в Бг вече са дали и то доволно – горе долу колкото хора, толкова и хипотези и експертни мнения.

 

Знам само че лифта е нов, Допелмайер, (същия на какъвто се возите всеки ден и каквито са огромна част от лифтовете в нашите и алпийските курорти) и в момента тече разследване от самите тях.

 

Давам много висока оценка на местните спасители, гидове и инструктори за бързата им и адекватна реакция, всички те също като нас се наслаждаваха на страхотния паудър ден, когато им се наложи да скачат от лифт и после да спасяват хора. Почти без да ме познават ми позволиха да се включа в акцията за което също благодаря. Никога за 18 сезона каране, дори не съм чувал за такова нещо и не съм мислел, че е възможно, но ето че е.

 

Тръгнахме си когато и последния човек беше свален на земята и според мен е цяло чудо, че няма загинали след такава касапница на долната станция. 

 

""

 

Мисля, нещата се разминаха леко имайки предвид страшните последствия които можеше да има този инцидент и се надявам лифт оператори, колеги гидове, ски и сноуборд инструктори, планински спасители и хора на по-високи постове в курортите, да направят изводите за себе си и да имат повече от едно на ум. Това разбира се не означава, че трябва всеки път като се качваме на лифт да ни е страх, само дядо Господ знае колко време сме прекарали по лифтове за толкова години. Просто, да бъдем информирани и адекватни, работим с хора в планината, трябва да сме благодарни когато всичко е наред, а в единичните случаи когато не е, да бъдем готови."

 

Под текста има множество коментари. Повечето са поздравления, че Христо е добре след ужасната случка. Както казва един от коментиращите: "Всичко е добре, когато свършва добре".

 

""

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции