<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35046" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

България е хъб и мишена на руското разузнаване, твърди разследващ журналист

18 Февруари 2019
0 853

България е не само хъб, но и мишена на руското разузнаване в Европа. Това твърди Роман Доброхотов, главен редактор на руския разследващ сайт "The Insider", който в партньорство с британския "Bellingcat" излезе с редица ключови разкрития около отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания.

 

 

 

 

След като двете издания идентифицираха самоличността на агентите от руското разузнаване, заподозрени от британските власти за атаката срещу Скрипал, сега се появи становището, че "България често е била използвана като своеобразен хъб от руски разузнавачи, работещи в Източна Европа и особено на територията на Балканите".

 

 

 

"България е наистина важна в това отношение. Нашето разследване показа, че страната ви е не само хъб, но и мишена. На всички вече е ясно, че Сергей Федотов е участвал в отравянето на бизнесмена Гебрев, като покушението е свързано с неговия бизнес. Той е продавал оръжия на Украйна и вероятно Сирия", каза Доброхотов в интервю пред бТВ в неделя.

 

 

Той предположи, че има още много случаи, освен тези със Скрипал и Гебрев и най-вероятно те са десетки. Журналистът посочи обаче, че изглежда, че двата случая не са свързани.

 

 

"Това е много важно, тъй като това доказва, че Сергеев е високопоставен служител на руското разузнаване, който е бил начело на различни операции в различни страни. Изглежда, че говорим за група професионални убийци, пътуващи от една страна в друга. Целите им са били различни, но методите им са едни и същи. В случая с Гебрев, например, използваната отрова не е "Новичок", но е много сходна. Необходимо е да бъдат извършени още тестове" , каза още Доброхотов.

 

 

Според него, българските власти не са реагирали особено твърдо по случая и това е много подозрително.

 

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции