<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82449" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ВМРО и НФСБ с...

Бърза сеч на до 10% от горите на България предвижда законопроект, внесен от ВМРО

26 Януари 2021
0 1892

Бърза сеч заплашва 3 700 000 декара гори върху земеделски земи при влизане в сила на проектозакон, внесен от депутата Александър Сабанов от ВМРО, съобщава Дневник.

Предложението на народния представител е за изменение и допълнение на Закона за пчеларството с вх.№154-04-26 , но с него се изменя чл. 32 на Закона за опазване на селскостопанското имущество (ЗОСИ), алармират от инициативата “Зелени закони”. Така около 10% от общия горски фонд на страната ни може да бъде ликвидиран до голо само с разрешение на кметовете по места.

Бърза сеч на до 10% от горите на България предвижда законопроект, внесен от ВМРО

Според природозащитниците от “Зелени закони” кметовете имат интерес да не прехвърлят самозалесилите се гори в земеделски земи в горския фонд, който се управлява от Закона за горите. Така те могат да ги управляват като пасища. А ако се приеме предложението за лесна сеч, това ще облагодетелства общините с бързи печалби от дърводобив и получаване на евросубсидии за почистване на пасища.

Анализите на “Зелени закони” показват, че 1/3 от застрашените от законопроекта гори са с възраст над 50 г., а в общини като Медковец, Кнежа, Никопол и Долна Митрополия тези гори са над 50% от наличните в района. Близо 2 400 000 дка или 2/3 от всички гори върху земеделски земи са собственост на общините, което прави кметовете още по-заинтересовани вместо да изискат прехвърлянето на тези гори в горски територии по реда на Закона за горите, направо да издават разрешения за изсичането им с цел дърводобив и евросубсидии за почистване на земеделски земи.

Бърза сеч на до 10% от горите на България предвижда законопроект, внесен от ВМРО

Заплахата е, че за няколко години такъв закон ще доведе не само до изсичането на стотици хиляди декари гори, но и до наказателни процедури на Европейската комисия поради неспазване на европейските директиви за опазване на биоразнообразието и новите изискванията на ЕК за увеличаване на залесената площ в европейските държави, предупреждават “Зелени закони”.

Инициативата “Зелени закони” призова граждани за становища до парламентарната комисия по земеделие, която разгледа закона днес. Така за пореден път парламентаристите избягват обществените обсъждания с привидни изменения по различни теми.

Източник: Дневник

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции