<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42073" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Бягането може да намали риска от ранна смърт, дори да е кратко и рядко

05 Ноември 2019
0 493

Всякакво количество бягане е полезно за вас, дори и да е съвсем кратко, сочи ново проучване. Учените твърдят, че бягането намалява риска от ранна смърт, без значение колко часа го правите на седмица, или с каква бързина.

 

Според Световната здравна организация всяка година около 3,2 милиона смъртни случаи са на хора, които не извършват достатъчно физическа активност. Според учените, най-новите констатации се връщат назад към резултатите от други проучвания, които намекват, че ползите се увеличават с продължителността на бягането, но могат да спаднат, ако прекалите.

 

„Всяко количество бягане, дори само веднъж седмично, е по-добре, отколкото без бягане, но прекомерното бягане може да не е непременно свързано с по-големи ползи за предотвратяването на ранна смърт“, пишат учените.

 

Проучването, публикувано в Британското списание за спортна медицина се фокусира върху 14 предишни проучвания, базирани на шест различни групи участници – общо над 230 000 души, които са били следени през периоди, вариращи между 5,5 ‌и ‌35‌ години.

 

Всяко проучване било малко по-различно, като някои сравнявали тези, които са тичали с тези, които не са тичали, а други класифицирали хората, които бягат поне веднъж месечно като „тичащи“. Досега общо 25 951 души от участниците в проучванията са починали.

 

Когато учените комбинирали резултатите от пет от групите и сравнили тези, които бягат, дори и рядко, с тези, които не го правят, те открили, че "тичащите" имали 27% по-нисък риск от ранна смърт от каквато и да е причина, по време на проследяващите периоди, 30% по-нисък риск от сърдечно-съдови проблеми и 23% от рак.

 

След това екипът разгледал подгрупа от проучвания, обхващащи три от групите участници, за да проучи дали различните бързина, продължителност или крачки могат да бъдат свързани с различни нива на полза.

 

Те не намерили връзка между тях, но значителни ползи са наблюдавани дори сред тичащите веднъж седмично, по-малко от 50 минути седмично, или със скорост от 9,5 км/ч или по-малко, като интересното в случая е, че няма по-голямо намаляване на риска от ранна смърт при по-интензивни нива на тичане.

 

„Всякакво бягане, дори и за кратко, вероятно е полезно за вашето здраве и можете да постигнете огромни ползи, като бягате дори само веднъж седмично, но това не трябва не обезкуражава онези, които може би обичат да го правят три или шест пъти седмично", твърди д-р Желко Педишич, главният автор на проучването от университета Виктория в Австралия

 

Учените също така отбелязват, че настоящите насоки на Национална служба по здравеопазване на Англия препоръчва 75 минути енергична активност на седмица за възрастни или 150 минути умерена активност, но Педишич твърди, че проучването предполага, че дори по-малкото време, прекарано в бягане, може да доведе до подобни ползи, когато става въпрос за риск от ранна смърт.

 

Докато редица фактори бяха взети под внимание при анализа на връзката между бягането и намаления риск от ранна смърт, включително възраст, пол, здравословно състояние, наднормено тегло и начин на живот, Педишич каза, че откритията все още могат до известна степен да бъдат променени от тези и други фактори.

 

Проучването има и други ограничения, включително това, че нивата на бягане са били самоотчетени и навиците за бягане на участниците са били взети под внимание само в един момент, докато не всички предишни изследвания са взели предвид други видове упражнения, които участниците може да са правили.

 

„Намерете дейността, която най-много ви харесва, и се придържайте към нея, но ако не можете да бягате, просто ходете възможно най-много през деня", съветва и д-р Чарли Фостър от университета в Бристол.

 

 

Източник: The Guardian

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции