<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=90931" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тежки случаи ...

Ваксините срещу Covid-19 са по-малко ефективни при жените

06 Юни 2021
0 409

Ваксините срещу Covid-19 са по-малко ефективни при жените, сочат клинични проучвания. В момента се провежда изследване да се установи защо това е така, а заключенията тепърва предстоят, съобщава National Geographic.

Студентка от Охайо спечели 1 милион долара от първата лотария за ваксинирани (снимки)

Ваксините срещу Covid-19 са по-малко ефективни при жените

Описва се случай на 33-годишна медицинска сестра от Мичигън, която не предполагала, че ще се зарази с Covid-19 след приема и на двете дози ваксини. Тя се ваксинирала през януари, но през април се оказала с положителен тест. Вирусът стигнал до нея при контакт с неваксиниран колега. Оттогава жената страда от умора и сърцебиене.

Тежки случаи на Covid-19 се лекуват в Израел с иновативно лекарство

Ваксината на Бионтек/Пфайзер е ефективна 96,4% при мъжете и 93,7% при жените. Известната ефективност от 95,4% е средната стойност на тези проценти. Ваксината на Модерна е 95,4% ефективна при мъжете и 93,1 % при жените. Тази на Johnson&Johnson намалява риска от тежко протичане на болестта с 68,8% при мъжете, а при жените с 63,4%.

Ваксините срещу Covid-19 са по-малко ефективни при жените

Тези резултати са “малко объркващи”, казва Сабра Клайн, един от директорите на Центъра “Джон Хопкинс”. Тъй като жените по принцип имат по-силен имунен отговор на ваксините в сравнение с мъжете, това често води до по-голяма защитна реакция. Учени подозират, че по-високите нива на естроген играят важна роля, тъй като естрогенът стимулира имунната система.

Предстои учените да потърсят по-точни отговори на загадката.

Източник: National Geographic

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции